Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 494 cm (pripremno stanje), jučer 488 cm,

–   Bosanski Šamac —————————- 322 cm (normalno stanje), jučer 312 cm,

–   Orašje —————————————— 549 cm (normalno stanje), jučer 532 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,91 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara trafo stanice u MZ Grivice.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica vodopskrbnog sistema grada Bihaća, a što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i odležavanje vode radi slijeganja suspendovanih čestica u vodi, prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Bosansko-podrinjski kanton

U toku jučerašnjega dana došlo je do prekida u napajanju električnom energijom na području općine Foča u Federaciji BiH i Grada Goražda. Svi kvarovi su otklonjeni u toku dana i snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima Jajce, danas od 09:00-15:00 sati bez napajanja električnom energijom ostat će naselja Barevo i Vlasinje.

 

SNIJEŽNE PADAVINE

Tuzlanski kanton. Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija nesmetano na svim putnim pravcima.

Bosanskopodrinjski kanton

Visina snijega na području Bosansko-podrinjskog kantona iznosi od 15 cm u nižim do 55 cm u višim područjima. Svi magistralni i regionalni putni pravci su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano zbog snijega i poledice po kolovozu. Autobusi saobraćaju redovno.

Srednjobosanski kanton

Zbog novih sniježnih padavina, saobraćaj se otežano odvija na području Srednjobosanskog kanton, i to na putnim  pravcima: Livno- Šujica- Kupres, Bugojno-Novi Travnik, Donji Vakuf- Travnik.

Kanton Sarajevo

KJKP Rad: Saobraćajnice 1. 2. prioriteta su očišćene i prohodne. Na čišćenju saobraćajnica 3. i 4. prioriteta je angažirano 200 radnika na ručnom čišćenju i 49 specijaliziranih vozila.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje: Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Kantona10 i Kantona Sarajevo zbog ekstremno niskih temperatura.

Visina snijega u cm: Bjelašnica 71, Ivan Sedlo 46, Gacko 45, Sarajevo 39, Sokolac 28, Foča 22, Rudo 20, Višegrad 14, Tuzla i Zvornik 10, Bijeljina 8, Mrkonjić Grad 5, Bugojno, Doboj i Gradačac 3.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE