Dopuna Sažetaka redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dan 12.03.2017.godine, do 14:00 sati

MINSKI INCIDENT

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana,12.03.2017.godine, u vremenu od 08:00 do 10:30 sati, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, odnosno deminerskog Tima za uklanjanje NUS-a, “A” Mostar, te pripadnici Mašinskog tima za pripremu zemljišta i tehničko izviđanje, uz asistenciju pripadnika specijalne policije i pripadnika krim polocije iz Mostara, te pripadnika BH MAKA, izvršili su uviđaj na loklaitetu Vihovića, na kojem se jučer i destio minski incident. Uviđajem na licu mjesta ustanovljeno je da se radi o ručnoj bombi naziva „BREDA M-35“, koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata i na koju je dijete stalo. Usljed eksplozije bombe povrijeđene su dvije osobe, dijete (2010.g.), i majka djeteta (1979.g.), koji se trenutno nalaze u bolnici na liječenju.

Napomena, radi se o lokalitetu koja nije bila linija razgraničenja, odnosno gdje nije bilo borbenih dejstava u periodu od 1992. – 1995.godine.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Opština Lopare – Republika Srpska. Prema primljenoj usmenoj informaciji u 12:10 sati, od strane vođe Tima za deminiranje “B” Tuzla, Bahrudina Husagića, obaviješteni smo, da su tijelo dječaka pronašli lovci iz Vlasenice. Informacija o pronalasku tijela je potvrđena. Tijelo nastradalog dječaka još uvijek nije izvučeno, obzirom da se radi o nepristupačnom terenu i prema riječima vođe tima na tom području trenutno pada snijeg. Ko će vršiti izvlačenje tijela nastradalog,  još uvijek se ne zna, obzirom da su tragači raspoređeni na više lokaliteta. Kada se sakupe na lice mjesta, izvršiti će pregled terena i dogovoriti se ko će i na koji način vršiti izvlačenje tijela.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE