U mostarskom naselju Rudnik pripadnici FUCZ pronašli ostatke ručne bombe od koje su povrijeđeni majka i dijete

Na lokalitetu Vihovića (naselje Rudnik), 11. marta oko podne desio se minski incident u kojem su majka (1979.), i dijete (2010.), krećući se, aktivirali ručnu bombu. Usljed eksplozije oboje su povrijeđeni, ali van opasnosti po život i nalaze se u mostarskoj bolnici na liječenju. Uviđajem na licu mjesta ustanovljeno je da se radi o ručnoj bombi BREDA M-35, koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata i na koju je dijete stalo.

U jutarnjim satima, 12. marta, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), odnosno deminerskog Tima za uklanjanje NUS-a, “A” Mostar, pripadnici Mašinskog tima za pripremu zemljišta i tehničko izviđanje, uz asistenciju pripadnika specijalne i kriminalističke policije PU Mostar, te pripadnika BHMAC-a, izvršili su uviđaj na lokalitetu Vihovića (naselje Rudnik) kod Mostara, na kojem se jučer oko podne desio minski incident u kojem su majka (1979.), i dijete (2010.), krećući se, aktivirali ručnu bombu. Usljed eksplozije oboje su povrijeđeni, ali van opasnosti po život i nalaze se u mostarskoj bolnici na liječenju.

Uviđajem na licu mjesta ustanovljeno je da se radi o ručnoj bombi BREDA M-35, koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata i na koju je dijete stalo.

Naselje Rudnik jedno je od rubnih mostarskih naselja, nekad poznato po rudniku mrkog uglja koji je desetinama godina bio aktivan, a koji još od gašenja sredinom osamdesetih nije u potpunosti saniran. Inače, ovaj lokalitet nije bio linija razgraničenja, niti je na ovom području bilo borbenih dejstava u periodu od 1992. do 1995. godine.