Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče imala je intervenciju u naselju Berek gdje je gašen požar na zapaljenom dimnjaku na privatnoj stambenoj kući. Požar je zahvatio i krovnu gredu, ali je brzom intervencijom vatrogasaca požar ugašen i pričinjena je manja materijalna šteta.

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Dana, 19.11.2017. godine, u 03.50 sati, u Ulici Hrvatskih Branitelja u Ljubuškom dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je u svojstvu pješaka smrtno stradala E.L. rođena 1973 godine, državljanka Makedonije sa boravištem u Ljubuškom. Na spomenutu osobu naletilo je za sada nepoznato vozilo a djelatnici MUP-a Ljubuški poduzimaju operativne radnje u pronalaženju počinitelja.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Unsko-sanski kanton.

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Policijske stanice Velika Kladuša o pronađenom NUS-u. Prijavljen je pronalazak ručne bombe pronađenoj u dvorištu-bašti u Ulici Ahmeda Fethagića. Mjesto pronalaska obilježeno od strane policijske patrole. O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE – AKTIVNOSTI

Dana, 19. 11. 2017. godine, u Centru za edukaciju sport i rekreaciju “Safet Zajko”, Općina Novi Grad Sarajevo, nastaviti će se trening i vježba tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima, koji će voditi instruktori i spasioci Gorske službe spašavanja, Republike Slovenije. Treningu i vježbi će prisustvovati pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Stanice gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo. Organizatori ove vježbe i treninga su Federalna uprava civilne zaštite i Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo. Ispred Federalne uprave civilne zaštite u treningu i vježbi sudjelovati će pripadnici tima za potragu i spašavanje u urbanim uslovima (sa psima), tima za potrage i spašavanje na nepristupačnom terenu. Cilj treninga i vježbe je kondiciranje spasilaca u okolnostima tehničkog spašavanja u vertikalnim uslovima, usvajanje novih tehnika i znanja, razvijanje interoperabilnosti sa drugim službama u okolnostima odgovora na incident ili nesreću koji zahtjevaju primjenu tehničkih metoda u vertikalnom spašavanju.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE