Redovni izvještaj o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.10.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:55 do 13:30 sati, na putu za Rašku goru, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 00:05 do 00:20 sati, u Ul.Hrvatske mladeži, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jediinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara nekorištenog ugostiteljskog objekta u Tasovčićima.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profisionalna vatrogasna  jedinica grada Tuzle imala je jednu intervenciju na gašenu otpada u mjestu Mramor.

Opština Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac imala je jednu intervenciju na gašenju pomoćnog objekta u mjestu Vučkovci.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog matrijala.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara niskog rastinja te jednu tehnički intervenciju.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČME MREŽE

Unskosanski kanton

Grad Bihać.  Od 09:22 do 17:36 sati, van napona je bio 20 kV dv TRC Gata, zbog kvara.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu   informaciju o pronalasku NUS-a od PS Vogošća, u kojoj se navodi da je u ul. Ahmeda Rizve br.46, pronađen jedan NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena NUS-a uklonili u toku jučerašnjeg dana.

O S T A L O

BIHAMK

Gusta magla ovoga jutra mjestimično smanjuje vidljivost, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Posebno izdvajamo dionicu autoputa A-1 Tarčin-Zenica, kao i puteve u dolinama rijeka: Neretve,Save,Lašve i Bosne.

Zbog održavanja automobilističkog takmičenja Rally “Jahorina 2017”, danas od 08 do 12 sati, doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-446 Sarajevo-Trebević, a u vremenu od 12:30 do 16:45 sati, saobraćaj će biti obustavljen na regionalnom putu R-447 Sarajevo-Hreša.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova, aktuelna je na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale u  tunelu Kalovita Brda. Saobraćaj se na ovoj dionici odvija obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška sužen je kolovoz, pa se tokom dana može očekivati sporije saobraćanje.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu oblačnost. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Vjetar u Bosni slab, uglavnom, sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slaba bura. Dnevne temperature od 19 do 26 °C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:                 

U ponedjeljak 16.10.2017., sunčano. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Vjetar, slab, veći dio dana, uglavnom, sjeveroistočni. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 10 do 16, a dnevne od 20 do 26 °C.

U utorak 16.10.2017.,  sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i sumaglicom. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 20 do 27 °C.

U srijedu 17.10.2017.,  sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.  U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 13 do 16, a dnevne od 20 do 26 °C.

U četvrtak 18.10.2017.,  sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.  U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 19 do 26 °C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE