Timovi za UES FUCZ izvadili i uništili 26 granata iz rijeke Bosne u Kaknju

Timovi za UES FUCZ izvadili i uništili 26 granata iz rijeke Bosne u Kaknju

Dvadeset šest komada neeksplodiranih artiljerijskih granata, kalibra od 122 do 155 mm, koje su neodgovorni građani odbacili na javnu površinu i čiji je dio završio u rijeci Bosni u Kaknju, na oko 1,5 m dubine, izvučene su 21. aprila 2016. godine u akciji koja je trajala oko 90 minuta i u kojoj su učestvovali timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava (UES) Federalne uprave civilne zaštite Busovača A, Sarajevo A i Tuzla A, pri čemu je nadzor lokacije vršen bespilotnim letjelicama – dronovima. Zbog nepristupačnog dijela obale pokraj kojeg su ove granate odbačene iste su izvlačene iz vode te čamcem prevožene na pristupačniji dio obale odakle su transportovane na površinski kop Rudnika Kakanj.

Uz podršku i osiguranje operacije koje su pružili Policijska stanica Kakanj, Dom zdravlja Kakanj, Vatrogasna brigada Kakanj, te naročito Općinska služba civilne zaštite Općine Kakanj, granate su uništene u seriji od šest detonacija.
Iako je ova operacija, koja je ukupno trajala 5 sati, vršena u gusto naseljenom području, prošla je bez ikakvih problema zahvaljujući detaljnim pripremama dan ranije i saradnji nadležnih službi.

{loadposition 2016-04-22}