Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 594 cm (pripremno stanje), jučer 508 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 495 cm (pripremno stanje), jučer 429 cm,

–   Orašje —————————————– 696 cm (pripremno stanje), jučer 616 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,63 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo povećan za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 67,20 m3/s.

Općina Gračanica. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite općine  Gračanica uslijed povećanog vodostaja rijeke Spreče koji je trenutno na mjernom mjestu Karanovac 334 cm (vodostaj na kojem se preduzimaju mjere ZiS-a 300 cm) došlo je do izlijevanja na području mjesnih zajednica od Miričine do Stjepan polja, gdje je trenutno poplavljeno oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Bosansko-podrinjski kanton

Nivo rijeke Drine izmjeren jutros u 08,00 sati, na mjernoj stanici u Goraždu, iznosio je 132,57 cm, i trenutno je u blagom  opadanju.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u opadanju. Jutros u 08:00 sati, r. Bosna mjereno na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja iznosi 230 cm. Dana 14.12.2017.godine, mjereno u 21:00 izmjereno 300 cm.

JAK VJETAR 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Gradonačelin grada Cazina donio je dana 13.12.2017. godine,  Odluku o  progalašavanju  stanja prirodne nesreće izazvane olujnim vjetrom, koji je izazvao velike štete na  na stambenim, pratećim i infrastrukturnim objekitma te nisko-naponskoj mreži.

SAOBRAĆAJNI UDES  

Zapadno-hercegovački kanton

Jutros u 07:55 sati na saobraćajnici Zvirići-Prud, u blizini graničnog prijelaza sa Republikom Hrvatskom, došlo je do slijetanja vozila sa ceste pri čemu je vozač izgubio život. Uviđaj je u toku.

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama na području Kantona je zadovoljavajuće.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Zbog topljenja snijega i ranijih obiljnih padavina zbog zamućenja voda iz cjevovoda Gradskog vodovoda nije za piće.

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići,  jednom nedeljno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dana 14.12.2017. godine, primljena prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva (ROB 1 kom.). Prijava proslijedjena timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

UPUĆIVANJE MEĐUNARODNE POMOĆI REPUBLICI ALBANIJI

S obzirom na poplave koje su nedavno zadesile Republiku Albaniju, Vlada R.Albanije obratila se Euroatlanskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) dana, 04.12.2017. godine, za traženje međunarodne pomoći.

EADRCC uputio je zahtjev za Međunarodnu pomoć za Republiku Albaniju mnogim zemljama pa i Bosni i Hercegovini, tj. Ministarstvu sigurnosti BiH. Navedeni zahtjev je proslijeđen Federalnoj upravi civilne zaštite, putem Operativnog centra FUCZ, a u cilju sagledavanja stanja potreba traženih zahtjevom, te pružanju pomoći, a u skladu sa propisanim procedurama.

Federalna uprava civilne zaštite je dana, 07.12.2017. godine, predmetni zahtjev proslijedila svim federalnim ministarstvima, kao i Federalnoj direkciji za robne rezerve, a u cilju razmatranja istog, te sagledavanja mogućnosti pružanja neke vrste pomoći tražene zahtjevom.

Vlada Federacije BiH, na sjednici održanoj dana 07.12.2017. godine, razmatrala je Informaciju sačinjenu od strane Federalne uprave civilne zaštite i donijela je Zaključak  da se usvaja Informacija o zahtjevu  za međunarodnu pomoć Republici Albaniji, te je saglasna da se izdvoje sredstva u iznosu od 20.000, 00 KM,  Federalnoj upravi civilne zaštite na ime troškova transporta međunarodne pomoći Republici Albaniji.

Također, Vlada je donijela i Odluku o dodjeli prehrambenih namirnica kao međunarodne pomoći Republici Albaniji iz federalnih robnih rezervi i to: merkantilni kukuruz u zrnu …. 25 t, te pšenice u zrnu… 25t.

FUCZ je bila zadužena za obezbjeđenje transporta roba, kao i obezbjeđenje neophodne dokumentacije za međunarodni transport.

Nakon obavljenih svih aktivnosti FUCZ uputila je Ministarstvu sigurnosti BiH zahtjev za upućivanje međunarodne pomoći R.Albaniji, tj. na donošenju Odluke Vijeća ministara BiH o upućivanju međunarodne pomoći.

Vijeće ministara je dana 13.12.2017.godine, na telefonskoj sjednici donijelo Odluku o upućivanju međunarodne pomoći R. Albaniji.

Konvoj međunarodne pomoći u pratnji 6 uposlenika FUCZ, krenuo je dana 14.12.2017.godine u 06:00 sati iz Azića, pod policijskom pratnjom do granice sa R.Crnom Gorom.

Nakon obavljenih carinskih procedura, konvoj je pod pratnjom MUP-a R.Crne Gore nastavio put do granice sa R.Albanijom, gdje ih je pruzela vojska R.Albanije.

U toku današnjeg dana biće izvršena primopredaja međunarodne pomoći u gradovinma Drač i Tirana.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA – UTOPLJENICIMA

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

I danas se nastavljena potraga za jednim od dva nestala lica, koja su prije dva dana upala u rijeku Miljacku na Dolac Malti u Sarajevu. Na terenu, pored specijalističkih timova FUCZ, u potragu je uključeno 15 pripadnika GSS Kantona Sarajevo, 17 pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice KUCZ Sarajevo, 81 pripadnik dobrovoljnih vatrogasnih društava, 171 pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, te uposlenici općinskih službi civilne zaštite, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i FUCZ.

U toku jučerašnjeg dana Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske proslijedila je FUCZ ponudu za učešće u potrazi za nestalim licima sa svojom specijalizovanom jedinicom za spašavanje na vodi i pod vodom. FUCZ je prihvatila njihovu ponudu, tako da je njihov tim sa 10 pripadnika od jutros angažovan na pretrazi terena od Visokog prema Kaknju.

Timovi FUCZ proširili su potragu od Sarajeva do Kaknja, a planirano je da se potraga danas proširi i do Zenice. Pored gore navedenih u potragu su se uključili i Specijalna jedinica MUP-a Ze-Do kantona, kao i vatrogasci iz općine Visoko, te vatrogasci iz općine Kakanj.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać 15, Bileća 11, Gacko 6, Trebinje 5, Nevesinje 2, Bjelašnica i Bosanski Novi.

METEOALARM: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti meteoalarm za područja  Sarajevskog i Tuzlanskog kantona,  Naradžasti za Unsko-sanski i Kanton 10, te Crveni i Naradžasti  za  Hercegovačko-neretvanski kanton.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE