Deminerski timovi FUCZ završili “interventno deminiranje” u Olovskim Lukama

Ovu akciju deminiranja izvela su dva deminerska tima FUCZ (Tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz Goražda i Tim pasa otkrivača eksploziva – POEK). Sve deminerske aktivnosti nadzirao je ovlašteni predstavnik BHMAC-a, jer se za ovu vrstu deminiranja ne izrađuje poseban projekat deminiranja. Angažiranjem pasa otkrivača eksploziva pronađena je samo jedna naznaka miniranosti, odnosno puščana čahura na dubini od oko 30 cm, pa je deminirana površina proglašena sigurnom i vraćena je na upotrebu lokalnoj zajednici.

Na zahtjev načelnika Općine Olovo, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je 07.11.2017. godine izvršila hitno tzv. “interventno deminiranje” puta površine od 146 m² u Olovskim Lukama gdje je ranije šestogodišnji dječak pronašao minu zaostalu iz proteklog ratnog perioda.

Ovu akciju deminiranja izvela su dva deminerska tima FUCZ (Tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz Goražda i Tim pasa otkrivača eksploziva – POEK). Sve deminerske aktivnosti nadzirao je ovlašteni predstavnik BHMAC-a, jer se za ovu vrstu deminiranja ne izrađuje poseban projekat deminiranja.

Angažiranjem pasa otkrivača eksploziva pronađena je samo jedna naznaka miniranosti, odnosno puščana čahura na dubini od oko 30 cm, pa je deminirana površina proglašena sigurnom i vraćena je na upotrebu lokalnoj zajednici.

Ovo nije prvi put da FUCZ dobija ovakve specifične zadatke koje deminerske kompanije izbjegavaju jer nisu “isplativi” i uglavnom se radi o malim, ali veoma zahtjevnim deminerskim zadacima.

Jedan od primjera je svakako deminerski zadatak u tunelu Hrasno u Sarajevu, ukupne sumnjive površine 1.000 m² koje je 2016. godine izvršio Deminerski tim FUCZ “Busovača B”. Deminiranje je obuhvatalo unutrašnji dio tunela kroz koji prolazi glavni cjevovod iz Istočnog Sarajeva prema gradu Sarajevu gdje su radovi na deminiranju bili otežani zbog velike količine blata i smeća, ali i zbog uskog prostora tunela koji je ograničavao kretanje deminera. Drugi karakterističan primjer jeste deminerski zadatak “Stupsko brdo” na području općine Ilidža, kojeg su demineri FUCZ 2014. godine uspješno završili i na trasi plinovoda u izgradnji, površine od svega 21 m², pronašli čak četiri protivpješadijske mine PMA-2.