Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasci iz Donjeg Vakufa, imali su Intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu selo Vučkovac. U požaru je izgorjelna štala, ali je  izbjegnuto širenje požara na druge objekte, zahvaljujući pomoći vatrogasaca iz općine Bugojno, koji su došli kao ispomoć. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Pripadnici vatrogasnog društva Bugojno, bili su na ispomoći vatrogascima iz općine Donji Vakuf, na gašenju požara, koji je prijetio da se proširi na druge objekte.

Općina Kiseljak. Pripadnici vatrogasnog društva Kiseljak, imali su intervenciju na gašenju požara u samom gradu Kiseljaku, gdje je gorio krov na privatnoj kući. U požaru je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je ugašen.

Kanton 10.

Grad Livno. Zbog loših elektroinstalacija izbio je požar u privatnoj kući, u Podgradini. U požaru je izgorio dio namještaja. Brzom intervencijom VD-e Livno, požar je ugašen,   čime je izbjegnuta veća materijalna šteta. Požar je gašen u vremenu od 11.15 do 12.05 sati..

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša kvalitet zraka za dan 07.11.2017 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e i Lukavac, dok je na lokalitetu Živince, odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Bukinje i Mobilna: Teočak nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima: Klokot, Privilica, Trebljenik, Gata, Ostrovica i Toplica. Preporučuje se preventivno prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez” i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, u naselje Pirići, tri puta sedmično.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ-e Sarajevo, u suradnji sa BH MAC-om, a uz prisustvo predstavnika iz KUCZ-e Tuzla i Općinske službe CZ-e Kladanj, izvršio je uništavanje mina, na području Starić, lokalitet „Pravoslavno groblje“.

Općina Banovići.  Tim za deminiranje FUCZ-e, i dalje vrši deminiranje na zadatku „Pribitkovići 3.“, na području općine Banovići.

Općina Kalesija.  Tim za deminiranje FUCZ-e, i dalje obavlja poslove završnog uzorkovanja deminirane površine, na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“.

Općina Gradačac. Dana 08.11.2017. godine, pristigla je prijava od Općinske službe CZ-e Gradačac, o pronalasku tromblonske trenutne mine.

Prijava je po prijemu proslijeđena Timu za UES FUCZ-e.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Sinoć je građanin iz grada Mostara, prijavio pronalazak dvije ručne bombe, smještene u porodičnoj kući, u naselju Zalik, Strelište bb.

Prijava je po prijemu proslijeđena Timu za UES FUCZ-e.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Dana, 08.11.2017.godine, po dojavi građana o pronalasku NUS-a, u ul. Ušanovića, Tim za UES FUCZ-e, izašao je na lice mjesta gdje su preuzeli dvije ručne bombe, koje su naknadno uskladištili.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na lokalitetima Kruščica i Đelilovići, pronađene su tri granate.

O pronalasku NUS-a, odmah je obaviješten Tim za UES FUCZ-e.

Kanton 10.

Općina Bosansko Grahovo. Jutros je pristigla dojava Gorskoj službi spašavanja Kantona 10., da se na planinskom putu Korita-Veliki Bat, nalazi mina nepoznatog porijekla. Članovi GSS-a Kantona 10., upućeni su na teren, kao pomoć  Timu za UES FUCZ-e radi pronalaženja i uklanjanja iste.

O S T A L O

Tuzlanski kanton

Tim za uklanjanje NUS-a, Federalne uprave civilne zaštite, nastavio je sa pružanjem  podrške učesnicima Marša mira, Potočari – Vukovar.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE