Na prvoj poslovnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama (dronovima) u Hrvatskoj - DRONEfest, koja je održana u Zagrebu, učestvovali predstavnici FUCZ

Na prvoj poslovnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama (dronovima) u Hrvatskoj – DRONEfest, koja je održana u Zagrebu, učestvovali predstavnici FUCZ

U Zagrebu je 30.3.2016. godine održan DRONEfest, prva poslovna konferencija o bespilotnim letjelicama (dronovima) u Hrvatskoj.

Cilj konferencije je bio da okupi sve profesionalce, pojedince, akademsku zajednicu i kompanije koje aktivno učestvuju u promoviranju i primjeni bespilotnih letjelica u svom poslovanju, te da pokaže trenutno stanje industrije bespilotnih letjelica i široj javnosti približi sve aspekte upotrebe bespilotnih letjelica.

Konferencija je najvećim dijelom uključivala zanimljiva predavanja i radionice, izložbeni prostor i FLY zonu, gde se moglo vidjeti obilje konkretnih projekata vezanih uz bespilotne letjelice i same dronove u akciji (letu). Govorilo se o iskustvu Hrvatske u kontroli zračne plovidbe, uz napomenu da je bilo vrlo malo slučajeva kršenja zakona, posebno zbog toga što dronovi još uvijek nisu masovna pojava na nebu. Iskustva Hrvatske govore da je, osim dozvole za upravljanje dronom, od Državne geodetske uprave, potrebno dobiti odobrenje za snimanje i objavljivanje snimaka iz vazduha. Zaključeno je kako je najbolje rješenje za izmjenu ovog zakona i ukidanje ograničenja, lobiranje nevladinih organizacija. Sigurnost i odgovornost korištenja bespilotnih letjelica su i dalje visoko na listi prioriteta pa je potrebno daljnje prilagođavanje regulatornog okvira u skladu s razvojem novih rješenja za upravljanje i nadzor letjelica, kako u Hrvatskoj, tako u BiH i u okruženju.

U drugoj tematskoj cjelini DRONEfesta bilo je govora o modernim UAV sistemima za visoke poslovne namjene, o ulozi tehnologije dronova u preciznoj poljoprivredi, u operacijama kriznog menadžmenta, o prikupljanju, obradi i analizi snimljenih podataka, o primjeni dronova u sigurnosnim namjenama.

Poseban dio DRONEfesta predstavljale su radionice, posebno ona o izradi dronova, o tehničkim karakteristikama dronova, o brzinama prenosa podataka i njihovim ograničenjima, kako snimati uz pomoć dronova te kako obraditi podatke prikupljene bespilotnom letjelicom.

FUCZ, koju su na ovoj konferenciji predstavljali Jasminko Ibraković i Jasmin Geko, bespilotne letjelice posebno koristi u svrhu potrage i spašavanja, ali i prilikom pregleda terena kod deminiranja.

Organizator DRONfesta je poznata hrvatska softverska kompanija IN2 koja čini okosnicu IN2 grupe sastavljene od 14 kompanija iz šest zemalja regije.

{loadposition 2016-04-04}