Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju zapaljenih guma u vulkanizerskoj radnji „Perčo“ u ulici I Zeničke brigade. Požar je ugašen. Povrijeđnih nije bilo.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica Žepče imala je dvije intervencije na gašenju požara:

-Jučer u 16,20 sati, na lokalitetu Boljak, prema brdu Krmak, iznad Brezovog Polja ponovo se aktivirao požar koji je ugašen prije dva dana. Gori nisko rastinje u borovoj šumi. U razgovoru sa mještanima došlo se do saznanja da se na navedenom lokalitetu nalazi zaostali NUS. Trenutno su na terenu radnici Šumarije Žepče, koji vrše nadziranje navedenog požara, kao i spriječavanje širenja istog.   

-Drugu intervenciju imali su u mjestu Lupoglav na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave. Požar je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica Visoko imala je dvije intervencije na gašenju  požara suhe trave i niskog rastinja i to: u blizini firme „Hidroinženjering“, te u blizini kasarne „Teufik Tufo-Buza“.   

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 07:30 do 08:40 sati na lokalitetu Villa Rustica – Mogorjelo, gdje je gorio dio restorana.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u naselju Špionica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju plastičnih stolica na igralištu.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:50 do 15:45 sati u mjestu Pokoj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građana da je u ulici Briješće polje pronađen nepoznati NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeno sredstvo uklonuio isti dan.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Sanski Most da je u šumi iznad naselja Kruhari pronađena mina nepoznatog kalibra. Lice koje je pronašlo NUS stavilo ga je u svoje vozilo i dovezao pred Policijsku stanice S.Most.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE