Christine Knudsen, direktorica Sfera projekta (The Sphere Project) posjetila Federalnu upravu civilne zaštite

Christine Knudsen, direktorica Sfera projekta (The Sphere Project) posjetila Federalnu upravu civilne zaštite

Cilj ove posjete bio je razgovor o ključnim elementima Sfera projekta, Humanitarnoj povelji i minimalnim standardima pri odgovoru na katastrofu te međunarodnoj praksi u primjeni ovih univerzalnih minimalnih standarda u najvažnijim područjima humanitarne pomoći i prilikom odgovora na katastrofe.

Grupa nevladinih organizacija i pokret Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca su 1997. godine pokrenuli Sfera projekt kako bi razvili skup univerzalnih minimalnih standarda u osnovnim područjima humanitarne reakcije – priručnik Sfera. Cilj ovog priručnika je poboljšati kvalitet humanitarnih reakcija u situacijama katastrofa i sukoba kako bi se poboljšala odgovornost humanitarnih sistema prema ljudima pogođenim katastrofama.

Kako su humanitarna povelja i minimalni standardi u humanitarnim reakcijama produkt kolektivnog iskustva mnogih ljudi i agencija, te na njih zbog toga ne treba gledati kao da predstavljaju stavove jedne agencije, gospođa Knudsen pozvala je FUCZ da svoja mišljenja o priručniku i njegovoj primjeni u praksi na ovim prostorima dostave u narednih nekoliko sedmica kako bi se priručnik poboljšao i nadogradio.

Sastanku, koji je održan prilikom posjete gospođe Knudsen, prisustvovao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ sa saradnicima, Erik Kjaergaardi, glavni tehnički savjetnik za smanjenje rizika od katastrofa UN-a i Irina Kulenović, službenik za smanjenje rizika od katastrofa UN-a.

{loadposition 2016-04-03}