Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju u vremenu od 14:50 do 20:00 sati iznad lokalnog puta Jablanica – Djevor (mjesto Vinine),  gdje je gorjela borova šuma. Zbog pojave vatre na nekoliko mjesta u toku noći, jutros je ponovno upućena ekipa vatrogasaca da izvidi teren i neutralizira navedene tačke. Gašenje je u toku.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:15 do 13:00 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:00 do 20:10 sati, u Rodoču, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju u vremenu od 11:40 do 12:55 sati u kanjonu Bregave, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju u vremenu od 16:12 do 18:00 sati u Međugorju – Ćorkov dolac, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton                

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 14:00 sati u mjestu Prolog. Izgorjelo je oko pola hektara niskog rastinja i trave, drugih šteta nije bilo.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 14:20 sati na Herdića brdu, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 06:45 do 09:30 sati u mjestu Kumarica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– te manju intervenciju na lokaciji Šabića put, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od MUP-a HNK, da se u njihovom skladištu nalaze municija i ručne bombe.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. “B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku na području općine Banovići.

Općina Kalesija. Dana 21.06.2017.godine izvršeno je otvaranje novog deminerskog zadatka Kalesija Grad -Olanovica 1. Radove na deminiranju izvode timovi za deminiranje FUCZ.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, dobio je  informaciju da je na lokaciji Gnjat, tokom radova Šumarije u Bosanskom Grahovu, pronađen nepoznati NUS.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, a mjesto pronalaska je propisno obilježeno.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje zbog očekivanih ekstremno visokih temperatura, kao i lokalnog grmljavinskog nevremena na cijelom području F BiH.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE