Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju 22.06.2017. godine na gašenju požara u mjestu Vinine, uz magistralni put Jablanica – Djevor, u vremenu od 07:00 do 10:00 sati. Požar u navedenom mjestu gašen je od strane vatrogasaca od 21.06.2017. godine, tako da je isti u potpunosti lokalizovan i ugašen.

Zapadnohercegovački kanton                

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Ljubuški gasili su požar otvorenog prostora sinoć od 19:30 do 21:00 sati, na lokalitetu Grab. Opožareno je cca 1 ha trave i niskog rastinja, bez veće materijalne štete. U intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Uzrok navedenog požara za sada nije poznat.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:30 do 17:16 sati, u mjestu Pokoj, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,
  • od 23:16 do 23:51 sati, u mjestu Midžići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,
  • od 23:26 do 23:40 sati, u ulici Jablanska, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u naselju Donji Hrgovi. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala na tzv. „Divljoj“ deponiji. Požara je ugašen.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave, u blizini željezničke stanice.

Tehničke intervencije

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče vršila je dostavu pitke vode za više naselja na području općine.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju da je na lokalitetu Kaonika, pronađen NUS. Radi se o ručnoj bombi 1—- komad. O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. “B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku na području općine Banovići.

Općina Kalesija. Nastavljen je proces deminiranja na zadatku Kalesija Grad-Olanovica 1. Radove na deminiranju izvode timovi za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje zbog očekivanih ekstremno visokih temperatura, kao i lokalnog grmljavinskog nevremena na cijelom području  BiH.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE