Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je osam intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja. 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Struga, Višići i Gabeli. 

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio šumu u mjestu Perčin-Nuhići.  Požar su gasila 4 vatrogasca sa 1 vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vtrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju instalaciju u ,,Gasprom“ benzinskoj  pumpi.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je šest intervencija: dvije tehničke, dvije na gašenju otpada i dvije na gašenju niskog rastinja.

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Prema informacijama iz šumarije i PP Bosansko Grahovo, dana 22/23.06.2017. godine, došlo je do požara na lokaciji Uniški Doci prema granici R.Hrvatske. U požaru gori suha trava i nisko rastinje. Požar gase radnici šumarije i DVD-a Bosansko Grahovo. 

VELIKO NEVRIJEME 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica i općina Žepče.  Tokom jučerašnjeg dana kratkotrajno nevrijeme je zahvatilo Grad Zenicu i općinu Žepče, gdje je došlo do velikih kišnih padavina u kratkom roku praćenih gradom.

Na području Grada Zenice grad je nanio štete na poljoprivrednim usjevima i voću na području sela Peševići i Babino gdje je ponegdje stradao i crijep na privatnim kućama.

U poslijepodnevnim satima općinu Žepče i prigradska naselja pogodilo je olujno nevrijeme praćeno jakim gradom. Uz jaku kišu  i vjetar padao je i  grad veličine oraha.  Pričinjene  su velike štete  na poljoprivrednim usjevima.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Primljena informacija o pronalasku NUS-a u ulici Hrasnička Cesta br.8. gdje je pronađen jedan nepoznat NUS; 

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite. 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. “B“ tim za deminiranje Tuzla nastavio je proces deminiranja na zadatku na području općine Banovići.

Općina Kalesija. Nastavljen proces deminiranja na zadatku 21.06.2017.godine Kalesija Grad-Olanovica 1. Radove na deminiranju izvode timovi za deminiranje FUCZ-e.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 23.06.2017. god. u 12:10 sati, prijavljen pronalazak bombe u krugu preduzeća „SOKO“ Mostar – Slobodna zona. 

Prijava o pronalasku NUS-a proslijeđena vođi Tima Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Od Policijske stanice Ključ primljena informacija o pronalasku NUS-a u rijeci Sani. Obilježavanje mjesta pronalaska NUS-a izvršili su pripadnici PS Sanski Most.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE