Predstavnica FUCZ u Bukureštu učestvovala na dvodnevnoj radionici na temu “Zaštita kritičnih infrastruktura”

Glavni cilj je bio razmjena informacija o mehanizmima zaštite, regionalne međuzavisnosti i mogućnosti za prekograničnu saradnju u oblasti Zaštite kritičnih infrastruktuta (CIP) na zapadnom Balkanu i istočnoj Evropi.

Šesnaestog  i 17. marta 2017. godine u Bukureštu (Rumunija) održana je radionica za zemlje članice EU i susjedne zemlje sa temom “Zaštita kritičnih infrastruktura” a u organizaciji Generalne direkcije za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije i u partnerstvu sa Centrom za koordinaciju i zaštitu ključne infrastrukture pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Rumunije.

Radionici su prisustvovali gosti iz 17 država članica EU i 8 zemalja koje nisu članice, i to iz: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Latvije, Litvanije, Kosova, Njemačke, Mađarske, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Slovačke, Španije i Ukrajine.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, odnosno Federalne uprave civilne zaštite, na ovoj radionici bila je Majda Kovač, viši stručni saradnik za odnose s javnošću.

Glavna tema za raspravu bila je razvoj regionalne saradnje u kontekstu razvoja spoljne dimenzije Evropskog programa za zaštitu kritične infrastrukture. Glavni cilj je bio razmjena informacija o mehanizmima zaštite, regionalne međuzavisnosti i mogućnosti za prekograničnu saradnju u oblasti Zaštite kritičnih infrastruktuta (CIP) na zapadnom Balkanu i istočnoj Evropi.

Na ovoj dvodnevnoj radionici, prvoj ovakve vrste na kojoj su bili prisutni predstavnici iz velikog broja zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU, iskazana je velika zainteresovanost da se čuju iskustva susjednih zemalja i uspostave kontakti kako bi se istražile mogućnosti i unaprijedila buduća saradnja u ovoj oblasti.