Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 08./09.02.2017. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu, na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————-  605 cm (pripravno stanje), jučer 588 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-  465 cm (pripravno stanje), jučer 442 cm,

–   Orašje ——————————————  678 cm (pripravno stanje), jučer 639 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,64 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,4 m3/s.

Općina Gračanica. Prema izvještaju Općinske  službe civilne zaštite Gračanica trenutni nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 230 cm i opadanju je za 70 cm u odnosu na nivo jučer u 16 sati (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).

Općina Kalesija. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Kalesija, zbog visokog vodostaja rijeke Spreče kod nadvožnjaka, koristi se zaobilazni regionalni putni pravac Kalesija – Gojčin.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodnih tokova na području Kantona, u granicama je normalnog.

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona vodostaji su u blagom porastu.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je manju intervenciju u ul. Bosanska,  gdje je došlo do požara u kotlovnici. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u stanu,  u ulici Fakultetska. Također, su vršili i  preventivni obilazak u krugu firme Arcelor Mittal, pogon Koksara.

Tehnička intervencija

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina u vremenu od 15:30 do 17:50 sati, pružila je pomoć pri izvlačenju i transportu pronađenog tijela nestale F. D.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik.  U poslednja 24 sata u Operativni centar civilne zaštite stigle su dvije dojave o pokretanju klizišta u mjesta:

– Tinja Gornja – Staro Selo, gdje je ugrožen stambeni objekat (kuća).

– Radići – Špionica, gdje je ugrožen putni pravac Radići- Zobovo Brdo.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – KVALITET ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.02.2017. godine  odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, BKC,  Lukavac i Živinice.

OBLAST  VODOSNABDJEVANjA

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane izdašnosti izvorišta pitke vode, a samim tim i do povećane mutnoće na izvorištima: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica. Potrošači sa ovih izvorišta potrebno je da vodu prokuhaju prije upotrebe za piće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na vodovodnoj mreži, u naselju Vrapčići, bez vodosnabdjevanja, u toku dana će biti Ambulanta i Pošta.

 

Kanton 10

Općina Livno. Na području općine Livno preporučuje se prokuhavanje vode za piće koja dolazi sa izvora Duman.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– od strane Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da se na lokalitetu Žunovnica nalazi nepoznat NUS.

– od strane građanina, koji je čisteći podrumski prostor u ulici Merhemića trg ( Općina Centar), našao dvije ručne bombe.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS uklonuti tokom današnjeg dana.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a. Radi se o ručnoj bombi na lokalitetu Kalibunar. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Policijska stanica Bihać zaprimila je dojavu o pronalasku NUS-a, u gradskom parku. Radi se o ručnoj bombi, M 52 P3.  O navedenom odmah je obaviješten Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji je izašao na teren i uklonio NUS.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. U Policijsku stanicu Stolac pristigla je dojava da se u Zrinsko- Frankopanskoj ulici, nalaze 4 ručne bombe. O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

„A“ Tim za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Sapna.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE