Vježbom na Igmanu uspješno završena trodnevna obuka za voditelje potraga Federalne uprave civilne zaštite

Završetkom ovoga dijela obuke okončao se i cjelokupan ciklus niza obuka za potrage u trajanju od tri mjeseca koji je GSSuBiH proveo i prilagodio potrebama FUCZ. Na provedbi planiranih aktivnosti radili su licencirani instruktori za vođenje potraga iz GSSuBiH – Zdenko Marić, predsjednik Saveza, te Sabahudin Spahović, uposlenik FUCZ. U vježbi koju su uspješno vodili voditelji potraga učestvovali su dronovi, potražni psi, kvadovi, terenska vozila i ljudstvo FUCZ. Realizacijom ovih aktivnosti stekli su se uslovi za djelovanje FUCZ i GSSuBiH u rješavanju zajedničkih aktivnosti na terenu i izvan njega, a to je prije svega pomoć u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara. 

Završena je trodnevna obuka, posljednja iz dogovorenog ciklusa za voditelje potraga za uposlenike Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koju je prirepremila Gorska služba spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSuBiH). Obuku je uspješno završilo pet polaznika koji su usvojili znanja iz teoretskih predavanja od ukupno 20 tema iz oblasti traganja za nestalim osobama.

Nakon teoretskog dijela obuke polaznici su stečeno znanje demonstrirali praktičnom primjenom  na lokalitetu Igmana, gdje su uz pomoć digitalnih kartografa i kolega koji su prošli SAR obuku, pokazali kako organizovati i voditi jednu potražnu akciju, te koji su to osnovni elementi vođenja potražne akcije.

Teme koje su obrađivane na ovom nivou obuke bile su, između ostalih, organizacija i tok potražne akcije, ponašanje izgubljenih osoba, nivoi upravljanja u potragama, vjerovatnost detekcije, uspjeha i područja.

Završetkom ovoga dijela obuke okončao se i cjelokupan ciklus niza obuka za potrage u trajanju od tri mjeseca koji je GSSuBiH proveo i prilagodio potrebama FUCZ. Na provedbi planiranih aktivnosti radili su licencirani instruktori za vođenje potraga iz GSSuBiH – Zdenko Marić, predsjednik Saveza, te Sabahudin Spahović, uposlenik FUCZ.

U vježbi koju su uspješno vodili voditelji potraga učestvovali su dronovi, potražni psi, kvadovi, terenska vozila i ljudstvo FUCZ.

Za pokazano znanje i visoku ocjenu završne vježbe polaznici će dobiti diplome čime će uz adekvatnu nadogradnju kroz stvarne situacije i treninge moći samostalno djelovati na terenu. Realizacijom ovih aktivnosti stekli su se uslovi za djelovanje FUCZ i GSSuBiH u rješavanju zajedničkih aktivnosti na terenu i izvan njega, a to je prije svega pomoć u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara.