Devet pripadnika ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ uspješno završili ronilačku obuku u Češkoj Republici

Ova obuka, koja je održana u okviru ekspertnih misija razvojne bezbjednosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana za 2017. godinu, obuhvatala je teoretski dio u oblasti ronilačke tehnike i dekompresne problematike te praktične vježbe ronilačkih vještina usmjerene na spašavanje iz vode i savladavanje kriznih situacija u vodenoj sredini, spuštanja iz helihoptera na tačno određeno mjesto u vodi, spašavanje uz pomoć krana i spasilačke opreme Anakonda, skokove u vodu za davljenikom, ronilačke vježbe na lokaciji umjetnog jezera u Boskovicama, ronjenje u hladnim vodama, procjenu i izvođenje planiranih zarona, planiranje i izvođenje noćnog zarona te ronjenje u pogoršanim uslovima pod zatvorenom površinom. Praktični dio obuke izvodio se na više lokacija – na jezeru u Svobodnim Hermanicama, jezeru kod Boskovica, umjetnom jezera Slezska Harta i potopljenoj šljunkari kod sela Vykleky…

U okviru četiri ovogodišnje planirane misije (dvije za obuku i dvije za deminiranje u BiH) od 19. do 28. juna 2017. godine u Češkoj Republici održana je prva ekspertna misija usmjerena na zajedničku ronilačku obuku odsjeka češke policije (SPČV) i članova drugih odsjeka (Vatrogasno-spasilački odsjek i MUP) sa jedinicom FUCZ od devet pripadnika.

Obuka je održana na jezeru u Svobodnim Hermanicama, 160 km od Brna, na jezeru kod Boskovica, 40 km od Brna i umjetnom jezeru Slezska Harta a na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke o ekspertnoj pomoći u uklanjanju minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata i poziva Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku policije Republike Češke.

Obuka je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog. U toku 2016. godine Odjeljenje za specijalne ronilačke radove i obuku policije Češke Republike organizovalo je i realizovalo pet ekspertnih misija. Dvije misije bile su usmjerene na obuku ronilaca FUCZ, a tri na podvodno deminiranje gdje su pripadnici češke policije (SPČV) i ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ pretraživali i čistili rijeku Savu, rijeku Unu, rječicu Klokot i Crno jezero kod Bosanske Krupe i Bihaća.

Ova obuka, koja je održana u okviru ekspertnih misija razvojne bezbjednosne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana za 2017. godinu, obuhvatala je teoretski dio u oblasti ronilačke tehnike i dekompresne problematike te praktične vježbe ronilačkih vještina usmjerene na spašavanje iz vode i savladavanje kriznih situacija u vodenoj sredini, spuštanja iz helihoptera na tačno određeno mjesto u vodi, spašavanje uz pomoć krana i spasilačke opreme Anakonda, skokove u vodu za davljenikom, ronilačke vježbe na lokaciji umjetnog jezera u Boskovicama, ronjenje u hladnim vodama, procjenu i izvođenje planiranih zarona, planiranje i izvođenje noćnog zarona te ronjenje u pogoršanim uslovima pod zatvorenom površinom. Praktični dio obuke izvodio se na više lokacija – na jezeru u Svobodnim Hermanicama, jezeru kod Boskovica, umjetnom jezera Slezska Harta ipoptopljenoj šljunkari kod sela Vykleky…

Ovom obukom stekla su se nova znanja i iskustva pripadnika ronilačko-pirotehničkog tima u oblasti zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, kao i o tehnološkim dostignućima iz oblasti podvodnih aktivnosti.