Predstavnik FUCZ u Zagrebu učestvovao na obuci za vatrogasce u slučaju saobraćajnih nezgoda vozila na konvencionalni i alternativni pogon

Obuku (teorijski i praktični dio) su, na Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja u Zagrebu, vodila dva stručnjaka NVO PUI Vatrogasci za međunarodne hitne slučajeve i jedan iz tvornice automobila Renault France, a tema je bila saobraćajne nezgode i izvlačenje unesrećenih iz automobila na konvencionalni i alternativni pogon (vozila koja koriste nove energije).

Predstavnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u Zagrebu je 28. i 29. marta 2017. godine učestvovao na trening obuci za vatrogasce.  Obuku (teorijski i praktični dio) su, na Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja u Zagrebu, vodila dva stručnjaka NVO PUI Vatrogasci za međunarodne hitne slučajeve i jedan iz tvornice automobila Renault France, a tema je bila saobraćajne nezgode i izvlačenje unesrećenih iz automobila na konvencionalni i alternativni pogon (vozila koja koriste nove energije). Organizovana je od strane francuske Ambasade u Hrvatskoj i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS R Hrvatske).

U ime Bosne i Hercegovine su, pored predstavnika FUCZ, bila još tri učesnika obuke, po jedan iz Ministarstva sigurnosti BiH, Civilne zastite RS i Vatrogasne brigade Brčko Distrikta, te Vatrogasne brigade iz Splita i Zagreba.

Učesnici ovog treninga upoznati su sa hibridnim i automobilima na električni pogon, njihovim specifičnostima, načinima otvaranja, rezanja i gašenja. Tokom ove vježbe prezentovani su alati (i dati na koštenje) dvije vodeće firme na ovom polju (Weber i Holmatro).

Iako se automobili na alternativni pogon još uvijek ne koriste  u Bosni i Hercegovini stečena znanja i iskustva na ovoj obuci mogu se pokazati korisnim u vremenu koje je pred nama.