U Jablanici uspješno završena obuka u tehnikama gorskog spašavanja za 30 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite

Od 29. oktobra do 6. novembra 2015. godine 30 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite pohađalo je ljetni kurs gorske službe spašavanja koji je održan u široj okolini sela Štrbine, u podnožju planine Prenj, nedaleko od Jablanice.
Tokom kursa pripadnici FUCZ obučavani su u pružanju prve pomoći unesrećenim u planini, tehnikama spašavanja na teškopristupačnom terenu pomoću spasilačke alpinističke opreme, načinima transporta unesrećenih iz teško pristupačnih terena, te taktikama i metodama traženja nestalih u nepristupačnim i udaljenim područjima.

{loadposition 2015-11-16}

Obuku pripadnicima FUCZ održali su instruktori i instruktorski kandidati Gorske službe spašavanja iz GSS Stanica Jablanica i HGSS Mostar. Po završenoj obuci ocijenjeno je da su polaznici kursa iz FUCZ veoma disciplinovano i brzo usvojili procedure i tehnike, kao i načine rukovanja opremom koja se koristi u traganju i spašavanju.
Ovom obukom, čiji je organizator bila GSS u BiH, a domaćin GSS Jablanica, Federalna uprava civilne zaštite podigla je nivo vlastite spremnosti da uspješno odgovori u situacijama prirodnih i drugih nesreća.