Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju od 13:50 do 14:30 sati, u Višićima, gdje je gorjela trska.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu, u gradu Gračanica.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jajce,  imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • – intervencija u naselju Vlasinje, gdje je gorio pomoćni objekat, štala. Požar je ugašen. Pričinjena je veća materijalna šteta, te
  • – intervenciju na lokaliteru Crvene stijene, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. Požar je ugašen.

OŠTEĆENJE  ELEKTRIČNE ILI VODOODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Usljed jakog vjetra došlo je do više prekida u snabdjevanju el. energijom. Trenutno su bez napona još, u gradu Bihaću DV Izačić, u općini B. Krupa, veći dio DV Jasenica, i u gradu Cazinu, DV Sedra. U Cazinu ima i prekida na niskonaponskoj mreži.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog prekida u snabdijevanju električnom energijom, dana 29.10.2017. godine, od 15 sati, došlo do prekida u snabdijevanju pitkom vodom naselja Izačić i drugih naselja, obzirom da su vezana za prepumpnu stanicu Jasika. Redovno snabdijevanje pitkom vodom bit će omogućeno nakon sanacije oštećenja na elektroenergetskoj mreži.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez” i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići, tri puta tjedno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Policijska stanica B. Krupa, dostavila je prijavu o pronalasku NUS-a, u šumi, u mjestu Vranjska. NUS je pronađen na dvije lokacije. Radi se o raketi RRB, i na drugoj lokaciji više minobacačkih granata call 60 mm. Oba mjesta pronalaska su obilježena.

Općina Velika Kladuša. Policijska stanica V. Kladuša, dostavila je prijavu o pronalasku NUS-a, u mjestu Gornji Purići. NUS je pronađen u šumi, a radi se o tromblonskoj mini. Mjesto pronalaska je obilježeno.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, zbog brzine vjetra između 20 i 30 km/h, sa udarima do 45 km/h, dok se za ostala područja u Federaciji BiH, ne zahtjeva posebno upozorenje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE