Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zapadnohercegovački kanton                

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– u Crvenom Grmu, oko 22:45 sati se ponovno aktivirao požar koji je lokalizovan u subotu 10.06.2017.godine. Gašenje je trajalo do 00:30 sati. Gorjela je šuma, nisko rastinje i trava,

– 08:00 sati do 22:00 sati, u Crvenom Grmu, požar otvorenog prostora. U gašenju ovog požara učestvovali su i vatrogasci iz Vrgorca iz Republike Hrvatske,

– od 10.00 do 11:20 sati, u Grabu, gorjela je trava i nisko rastinje,

– jutros od 06:25  do 07:40 sati, u Vitini,  gorjela je trava i nisko rastinje.

Osim navedenih požara pripadnici Vatrogasne jedinice Ljubuški su, od 11:30 do 18:00 sati, gasili požar otvorenog prostora na području Vrgorca, Republika Hrvatska. U intervenciji je učestvovalo 12 ljubuških vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Gašena je borova šuma i nisko rastinje na većoj površini.

Ovakve intervencije su uobičajene u okviru prekogranične saradnje u gašenju požara otvorenog prostora sa Republikom Hrvatskom.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 14:50 do 16:15 sati u mjestu Lušci Palanka, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:20 sati u Raštanima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:20 sati u Klepcima, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju u vremenu od 23:06 do 23:35 sati u naselju Drecelj, gdje je gorio putnički automobil.

Tuzlanski kanton

Općina Živinice Interventna vatrogasna jedinica Rudnika mrkog uglja Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara na vikendici u naselju Aljići (Priluk). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesija imala je intervenciju na gašenju sijena u naselju Donje Vukovije. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju sijena u naselju Kužići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju šporeta u stanu.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE