Pripadnici FUCZ u Tuzli na pripremama za NATO vježbu otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”

Nakon posjete lokacijama na kojima je planirano izvođenje vježbe i Planske konferencije počele su i konkretne aktivnosti u vezi sa planiranjem izvođenja vježbe. Tuzlanski kanton je izabran zbog svog specifičnog geografskog položaja, privrednih i industrijskih kapaciteta koji su naročito podložni havarijama u situacijama prirodne nesreće. Ovaj Kanton je imao najviše štete u privredi, domaćinstvima i ekonomiji u katastrofalnim poplavama 2014. godine, pa će vježba biti prilika da se pokaže šta se naučilo iz tih nepogoda, te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbavaju koordinirane akcije

Tuzlanski kanton u septembru ove godine bit će domaćin međunarodne NATO EADRCC (Euroatlantski centaz za koordinaciju djelovanja u katastrofama) terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”.

Predstavnici zemalja učesnica u ovoj  vježbi,  tokom koje će članice NATO saveza vježbati otklanjanje posljedica katastrofa, posjetili su lokacije na kojima će se vježba održati, čime su ove četverodnevne pripreme zvanično počele i nastavljene Planskom konferencijom u Tuzli na kojoj je pristvovalo više od 100 međunarodnih i domaćih učesnika, među kojima su bili predstavnici Federalne uprave civilne zaštite. Nakon posjete lokacijama na kojima je planirano izvođenje vježbe i Planske konferencije počele su i konkretne aktivnosti u vezi sa planiranjem izvođenja vježbe.

Cilj ove višednevne vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć u kojoj se očekuje više od 500 međunarodnih i 350 domaćih predstavnika koji će provjeriti spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog incidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila, izvora zračenja…itd.

Tuzlanski kanton je izabran zbog svog specifičnog geografskog položaja i privrednih i industrijskih kapaciteta koji su naročito podložni havarijama u situacijama prirodne nesreće. Ovaj Kanton je imao najviše štete u privredi, domaćinstvima i ekonomiji uopšte u katastrofalnim poplavama 2014. godine, pa će vježba biti prilika da se pokaže šta se naučilo iz tih nepogoda, te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbavaju koordinirane akcije.

Rizik od ovih katastrofa postoji u svakoj zemlji, a njihova pojava u jednom regionu može da prouzrokuje štete u nekom drugom što ukazuje na potrebu jačanja saradnje i zajedničkog djelovanja.

Ova vježba će kroz razmjenu mišljenja, znanja i iskustava biti od koristi i učesnicima – zemljama članicama NATO-a – ali i strukturama zaštite i spašavanja na svim nivoima u BiH u sagledavanju mogućih novih rješenja za poboljšanje sistema upravljanja u katastrofama.

Kako na ovim pripremama, tako i na vježbi u septembru, značajnu ulogu činit će i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.