Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.03.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–        Bosanski Brod ——————————-  702 cm (pripremno stanje), jučer 644 cm,

–        Bosanski Šamac —————————-  580 cm (pripremno stanje), jučer 569 cm,

–        Orašje ——————————————  780 cm (pripremno stanje), jučer 747 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                                                         

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 200,32 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 101,4 m3/s.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, na osnovu Odluke općinskog Načelnika od 08.03.2017. godine, na snazi je stanje prirodne nesreće. Pod vodom je oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su unutar svojih korita. Trenutno nema poplavljenih objekata. Općinska služba civilne zaštite prati stanje u zonama aktivnih klizišta.

Općina Gračanica. Prema izvještaju općinskog centra civilne zaštite Gračanica, pod vodom se nalazi oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečanskom polju. Putna komunikacija Donja Orahovica – Petrovo je pod vodom, trenutno se saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 06:00 sati iznosio je 395,00 cm.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ovog kantona je povišen i u granicama je normalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Bosne je normalan.

Općina Tešanj. U protekla 24 sata, na području općine došlo je do povlačenja rijeka u korita i do postepene stabilizacije. Stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah polje i Rosulje su sada na zadovoljavajućem nivou. Ekipe civilne zaštite tokom dana bile su na području Jelah polja, preventivno djelujući po zahtjevu mještana. U ostali dijelovima ove općine se radi na sanaciji, odnosno čišćenju nanosa.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U protekla 24 sata, PVJ grada Zenice imala je intervenciju  u ulici Travnička cesta, na izvlačenju putničkog motornog vozila i unesrećenih iz korita rijeke Kočeve. Vozilo je u blizini benzinske pumpe „Brkić petrol“ Zenica, krećući se iz pravca Zenice prema Travniku iz nepoznatih razloga sletjelo u korito rijeke Kočeve, te su 4 lica lakše tjelesno povrijeđena.

Općina Kakanj. VJ Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Malješ-Zagulje. Požar je ugašen.

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar.  U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je intervenciju, u periodu od 13:30 do 14:45 sati, na području Blagaja, gdje je gašen požar niskog rastinja.

Općinja Konjic. Dana, 09.03.2017. godine, VJ Konjic je u periodu od 14:30 do 15:30 sati, imala tehničku intervenciju na izvlačenju nastradalih u prometnoj nesreći u mjestu „Slane vode“, nakon čega su vršili čišćenje i sapiranje saobraćajnice na mjestu nesreće.

Općina Čitluk. VJ Čitluk je u 09:30 sati, imala tehničku intervenciju u mjestu Blizanci gdje je vršeno izvlačenje unesrećene osobe iz saobraćajne nesreće.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. VJ Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Golubovići gdje je u periodu od 18:15 do 19:30 sati, gašen požar koji je zahvatio šumu. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Prema izvještaju OSCZ Gradačac, dana 09.03.2017. godine došlo je do reaktivacije klizišta u naselju Toke – Kerep, koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Kalesija. Prema izvještaju OC SCZ Kalesija, dana 09.03.2017. godine, došlo je do reaktiviranja 2 klizišta i to: u naselju Petrovice koje ugrožava voćnjak, te u naselju Gornji Rainci koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište za sada je stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu 12 cm, u toku 24 sata, usljed padavina. Voda se ispumpava sa jednom pumpom iz akumulacije, a voda prolazi i kroz propusni tunel.

Na novonastalom klizištu u naselju Malješ, koje je aktivirano jučer 09.03.2017. godine, postavljeni su reperi za praćenje pomjeranja klizišta. Nakon izlaska geologa na lice mjesta, isti je predložio mjere i danas će se poduzimati aktivnosti na sanaciji klizišta. Usljed aktiviranja klizišta, pogođeno je 11 kuća u industrijskoj zoni. U cilju zaštite stanovništva odlučeno je da se izvrši iseljavanja 13 domaćinstava iz devet stambenih objekata i dva druga objekta, ukupno 50 osoba.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – KVALITET ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 09.03.2017. godine, odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: BKC i Bukinje.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA (NUS)

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centar civilne zaštite HNK-a je u 11:40 sati  primio informaciju od strane PU Široki Brijeg o potrebi uklanjanja 5.000 komada municije od automatske puške. O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Potraga za dječakom koji je nestao 07.03.2017. godine, nastavljena je i danas. U pretrazi terena na području općine Lopare, uklčjučeni su i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, sa psima i dronovima, kao i CJB Bijeljina, pripadnici Vatrogasne jedinice, Granične policije, Lovačkog društva Lopare, GSS Brčko Distrikta, mještani, kao i pripadnici MUP-a RS-a.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, u toku jučerašnjeg dana, bili su angažovani na praćenju stanja u dolini rijeke Spreče, nizvodno od brane Modrac.

Također dio pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, će i danas biti angažovani na području općine Kakanj na površinskom kopu Vrtilište.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE