Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.10.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, zbog jake kiše koja je padala tokom noći, izvlačila je vozilo ispod podvožnaka u naselju Radakovo, u ulici Štrosmajerova uklanjali su stablo sa ceste, te na području Vjeternica, ugasili su požar bala sijena.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, intervenisala je  u krugu firme „Krivaja-Metali“ d.o.o. Zavidovići, gdje je došlo do požara, na radnom vozilu – štapleru.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 19:10 do 19:30 sati, u Vrapčićima, gdje su gorili borovi.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu u mjestu Bešpelj, pričinjena je veća materijalna šteta, požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju elektro instalacije na stambenom objektu, u ulici Goste Lazarevića, požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije: jednu na gašenju napuštenog objekta, te jednu na gašenju manjeg požara u haustoru zgrade.

JAK VJETAR, NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Zbog jake kiše pračene vjetrom i grmljavinom  koja je počela padati  jedan sat iza pola noći, na više lokacija u gradu, na ceste je rušeno granje i obarana stabla, uslijed čega je pričinjena materijalna šteta na pojedinim vozilima.

Grane sa drveća pale su u ulici Štrosmajerova, na Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića, kod naselja Odmut, u ulici Masarykova i dijelovima Glavne gradske magistrale.

Kod svake obilnije kiše, opet je bio poplavljen južni ulaz u Zenicu, sa magistralnog puta M-17.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građana, da je u ulici  Karamušići, općina Ilidža, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu i izvjestiti nas o preuzimanju istog.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područja Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, zbog moguće količine padavina između 20 i 40 litara, lokalno i do 60 litara po metru kvadratnom, dok je za ostali dio zemlje izdato Žuto upozorenje, na padavine između 20 i 40 litara po kvadratnom metru.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE