Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju u mjestu Raštani, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju u vremenu od 15:34 do 16:30 sati, na željezničkom mostu u Čelebićima, gdje su gorjeli pružni pragovi, na pješačkoj stazi.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju u vremenu od 11:00 do 12:30 sati, u ul. Zlatnih Ljiljana, gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • u naselju Krč, gdje su gasili požar na stambenom objektu, kuća, gdje je požarom bilo zahvaćeno potkrovlje. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo, te
  • u mjestu Raspotočje, u blizini preduzeća „Prim“, Zenica, intervencija na gašenju požara, gdje je gorjela veća količina staklene vune. Požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 02.11.2017.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, Bukinje, Lukavac i Živinice. Kvalitet zraka za dan 02.11.2017. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC-e.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez” i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, u naselje Pirići, tri puta tjedno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Policijska stanica Bihać, dostavila je prijavu o pronađanoj ručnoj bombi, u naselju Ribić. Tim „A“ Bihać, izašao je na lice mjesta i izvršio uklanjanje NUS-a.

Tuzlanski kanton

  • Tim „A“ za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove iz svog djelokruga rada, na području općine Srebrenica,
  • Tim „B“ za deminiranje, FUCZ/KUCZ Tuzla, nalazi se na specijalnoj obuci na rijeci Neretvi u Konjicu, te
  • Tim „B“ za deminiranje FUCZ-e Žepče i Mašinski tim FUCZ-e, obavljali su poslove završnog uzorkovanja deminirane površine na zadatku „Kalesija Grad – Olanovica 1 d“ na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. U 15:29 sati, iz Policijske stanice Jablanica, pristigla je prijava za preuzimanje 15 metaka cal. 9 mm, za pištolj.

Prijava po prijemu proslijeđena je Timu „A“ Mostar i Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Pristigle dvije prijave o pronalasku NUS-a, i to:

  • na lokalitetu Samiš, pronađen je nepoznat NUS., te
  • na lokalitetu Škorovina, pronađen je tromblon 1 kom..

Prijave po prijemu proslijeđene su ”A” Timu Busovača i Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE