Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.11.2017.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Dana 03.11.2017.god. u 13:59 sati, područje Hercegovine pogodio je zemljotres magnitude 4,1 stepena po Richteru. Epicentar zemljotresa bio je u mjestu Blagaj (Buna), južno od Mostara, na dubini od  5 km, sa intenzitetom u epicentru od V stepeni  Mercallijeve skale(MCS).

Zemljotres je uznemirio stanovnike na širem području Hercegovine, a prema prvim podacima nije pričinjena  materijalna šteta na privatnim i privrednim objektima.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:35 do 14:55 sati, u Tasovčićima, kraj trafo-stanice, gdje je  gorjeo otpad i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalana vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u mjestu Muslići, od 13:20 do 14:10 sati, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući (krovna konstrukcija). Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ahmeta Hafizovića, gdje je gorjeo tavan, na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije i to; jednu na gašenju elektro-instalacije te jednu na gašenju zapaljene barake.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez” i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, u naselje Pirići, tri puta sedmično.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Tim za deminiranje zajedno sa Mašinskim timom Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove završnog uzorkovanja deminirane površine na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“ na području općine Kalesija.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE