Timovi FUCZ na lokalitetu Veliki Brijeg kod Čapljine deminirali 309.700 m²

Zadatak su obavili deminerski timovi FUCZ – “Mostar B”, Deminerski tim za mehaničku pripremu zemljišta, “Livno B”, “Busovača B” a povremeno su angažovani i timovi “Livno A” i “Mostar A”. Na zadatku su pronađena 143 komada kasetnih bombica  MK-1.

Na lokaciji Veliki Brijeg (MZ Jasenica), 10 km od Čapljine, 309.700 m² zemljišta od neeksplodirane kasetne municije očistili su deminerski timovi FUCZ – “Mostar B”, Deminerski tim za mehaničku pripremu zemljišta, “Livno B”, “Busovača B” i povremeno “Livno A”, i “Mostar A”.

Na zadatku na kome su su pronađena 143 komada kasetnih bombica MK-1, ukupno je deminirano 309.700 m², od čega je čišćeno 193.400 m² i tehnički izviđeno 116.300 m² sumnjive površine.

Ovaj zadatak čišćenja i tehničkog izviđanja površine kontaminirane neeksplodiranom kasetnom municijom vršilo je posebno obučeno, organizirano i opremljeno operativno osoblje FUCZ na osnovu standardnih operativnih procedura koje osiguravaju zahtijevani nivo kvaliteta, maksimalnu sigurnost osoblja i opreme, efikasnost  i prilagodljivost terenima u BiH.

Stanovništvo na ovom području pretežno se bavi stočarstvom, obrađuje zemlju i sadi smilje. Uklanjanje neeksplodirane kasetne municije sa poljoprivrednog zemljišta i drugih prirodnih resursa neophodni su za egzistenciju lokalnog stanovništva MZ Jesenica na čijem području je i lokalitet Veliki Brijeg.