Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica  grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u podrumu stambene kuće u naselju Slavinovićima.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je  tehničku intervenciju gdje je usljed snježnih padavina došlo do obrušavanja stabla na zgradu Gradskog doma Vitez.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je sedam manjih tehničkih intervencija.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine  Maglaj imala je tehničku intervenciju na uklanjanju stabla koje je palo na kuću u  MZ-e Misurići.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine  Visoko imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka na privatnoj kući u mjestu Rosulje.

KLIZANJE TLA, SNIJEŽNE PADAVINE I NANOSI

Zeničko-dobojski kanton

Snijeg koji je padao ili ponegdje još pada nije donio veće probleme u odvijanju saobraćaja na magistralnim i regionalnim putevima i u gradskim područjima. Problemi su prisutni u višim i visokim predjelima gdje se snijeg zadržava na putevima zbog čega se saobraća nešto sporije.  Naročito su ti problemi prisutni na području opština Olovo i Vareš.

Zbog snijega u ovo doba godine kada je drveće olistalo, usljed zadržavanja snijega na drveću i listovima,  dolazi do lomljenja grana pa i čitavih stabala na sve putne komunikacije.

Snijeg se zadržava i na vodovima niskonaponske mreže zbog čega dolazi do pucanja vodova i prekida u snabdijevanju električnom energijom. Ekipe elektrodistribucija uspješno saniraju kvarove.

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Završeni su radovi, te je izgrađen potporni zid, a vrše se pripreme na uklanjanju nanosa materijala usljed klizišta i radova na sanaciji klizišta.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu   za 5 cm u toku 24 sata.  Pumpa je  u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije, a također voda protiče kroz hidro-tehnički objekat (tunel).

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo.

KJKP Park. Protekla noć je prošla relativno mirno, a trenutno je na čišćenju polomljenih stabala i granja angažovano oko 120 radnika sa četiri specijalizirane korpe i tri službena vozila. Stanje na terenu je mnogo bolje u odnosu na predhodni dan. Sve što je bilo polomljenih stabala i granja na saobraćajnicama u općinama Kantona Sarajevo je uklonjeno.

KJKP Rad. U toku noći i jutra na sprečavanju poledice na kolovozu angažovano je 25 specijaliziranih vozila. U toku su aktivnosti na ručnom čišćenju snijega gdje je angažovano 120 radnika.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a kvalitet zraka za dan 19.04.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Mobilna: Gradačac, BKC, Bukinje, Lukavac, Živnice, dok se na lokalitetu Skver ne može ocijeniti.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina konjic. Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine primljena  informacija u kojoj se navodi  da su trenutno bez napona el. energijom naselja u općini Konjic: Repovci, Lisičići, Bulatovići, Stojkovići, Gobelovina, Vrdolje, Čuhovići, Lukomir, Ljuta, Gradeljina, Zelomići i Polje.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Primljena prijava o pronalasku nepoznatog NUS-a na lokalitetu Babići-Vis. Informacija proslijeđena Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Iz Policijske stanice  Jablanica, prijavljen sljedeći  NUS: 4 ručne bombe (kašikare), 2 upaljača (kapsle) i 1 paket dinamita (100 grama).   Navedeni NUS se nalazi u prostorijama Policijske stanice  Jablanica.

Prijava proslijeđena Timu ,,A“  Mostar  i  Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE