Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.03.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:05 do 12:50 sati, na Bišću Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:41 do 14:30 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:25 do 19:30 sati, u Rabini, gorjela je trava i nisko rastinje, i

– od 20:00 do 21:05 sati, u Hodbini, gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Prema informacijama koje smo dobili jutros u 08:00 sati, od Profesionalne vatrogasne jdinice Konjic, navedeno je da se u toku jučerašnjeg dana ponovo aktivirao požar na Boračkom jezeru, gdje gori borova šuma, na nepristupačnom terenu.

– Pripadnici vatrogasne jedinice Konjic, jučer su u vremenu od 20:30 do 21:30 sati, na lokalitetu Cerići, imali intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Jablanica. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Jablanica, imali su intervenciju u vremenu od 20:10 do 21:00 sati, u Ostrožcu, gdje je gorjela trava.

Općina Prozor/Rama. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Prozor/Rama, imali su dvije iintervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:30 do 18:00 sati, u blizini sela Proslap, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 21:00 do 21:40 sati, u blizini sela Ometala, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:30 do 20:35 sati, u ulici Baranska, gdje je gorjela trava. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Cazin. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Cazin imali su četiri intervencije, i to:

– od 11:15 do 12:27 sati, u mjestu Prkos, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom,

– od 15:45 do 17:15 sati, u mjestu Prošići, gdje je gorjela  šuma. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom i

– od 20:15 do 22:15 sati, u mjestu Donja Krakača, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

– od 20:37 do 22:11 sati, u mjestu Tržačka Raštela, gdje je grjelo je nisko rastinje. Požar gasila 4 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Sanski Most, imali su tri intervencije, i to:

– od 12:35 do 13:45 sati, u mjestu Kamengrad, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

– od 15:27 do 17:45 sati, u mjestu Trnova, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

– od 17:50 do 19:30 sati, u mjestu Sasina, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasilo 5 vatrogasca sa 2 vozila.

Općina Velika Kladuša. Pripadnici vatrogasne jedinice općine V. Kladuša, imali su dvije intervencije, i to:

– od 15:28 do 18:40 sati, u mjestu Šabići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom, i

– od 18:48 do 21:00 sati, u mjestu Hadžinac, gdje je gorjela je šuma, njiva i nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bos. Petrovac, imali su intervenciju od 20:45 do 21:50 sati, na lokaciji Medeno polje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 28.03.2017. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je četiri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama u naseljima: Miladije, Srednja Lipnica, Rešuševac i Šljivice.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica. Dana 28.03.2017. godine, vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i to u naseljima: Gornja Lohinja i Doborovci. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u naselju Grad II. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u naselju Jesenice. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 10 dunuma, u naselju Duboštica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, intervenisala je na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima: Gornja Vraca, Moščanica, Gornji Čajdraš, na Kamberovićima kod hotela Zenica, i u ulici Sarajevska, kod firme „Alba“.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo intervenisala je u naselju Olovske Luke, na gašenju  požara u pogonu “Kovan”, gdje se vrši proizvodnja peleta. Uzrok požara je samozapaljenje piljevine. Požar je gasilo  20 radnika iz firme, te 4 vatrogasca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervencije na gašenju požara, i to:

–  u MZ-e  Bijela Ploča, lokalitet Plane, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

–  u MZ-e Kosova, gdje je gorjelo nisko rastinje cca 1 dunum,

–   u MZ-e Bijela Ploča, lokalitet Plane, gdje je gorjelo nisko rastinje cca 1 dunum.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio pomoćni objekat-šupa, u naselju Goliješnica. Objekat je izgorio.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 28.03.2017.godine, u dijelu firme Unis „Ginex“ dd Goražde, došlo je do eksplozije. Jedan radnik firme zadobio je povrede, te je prebačen u Klinički centar  Sarajevo i van životne je opasnosti. Tom prilikom izbio je i požar koji su ugasili pripadnici Službe za zaštitu od požara firme Unis „Ginex“ dd Goražde. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde su sa jednim vozilom i tri vatrogasca vršili dostavu vode za gašenje požara u vremenskom terminu od 14,15 do 14,55 sati.

Također,  po dojavi u 17:17 sati, Profesionalna vatrogasna jedinica općine Goražde, izašla je na gašenje požara gdje je gorjela bjelogorična šuma i nisko rastinje, na lokalitetu Beriča. Požar su gaila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je lokalizovan u 18,20 sati.

Srednjobosanki kanton

Općina Busovača. Vatrogasci firme „Šumarija Busovača imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Javor, gdje je gorjela borova šuma. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gornje Putićevo, općina Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje i visoka šuma. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bage, općina Jajce, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala je devet manjih intervencija na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ, stanje je stabilno. I dalje se izvode radovi na  izrgradnji potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište, za sada je stabilno.

Voda koja je prolazila kroz tunel, koji vodi ispod regionalnog puta Zenica-Kakanj i autoputa A-1, više ne prolazi zbog pada nivoa vodostaja i zbog konstantnog ispumpavanja vode.

Za naselja: Brnjic, Subotinje i Mramor, koja su koristila putnu komunikaciju kroz Donji Kakanj, do daljnjeg se koriste alternativni putni pravci.

KVALITET ZRAKA – ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan  28.03.2017.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i mobilna: Doboj Istok.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Posavski kanton

Općina Orašje. Dana 28.03.2017.godine, od strane Policijske stnice Orašje, primljena je službena zabilješka o pronalasku tri ručne bombe.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i  vođa „B“ Tima Orašje.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Tim „A“ za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području ZE-DO kantona.

– Tim „B“ za deminiranje iz Tuzle i Orašja obavljao je promociju deminiranja putem akcije „Upozoravanje na mine“ na Tuzlanskom kantonu.

Operativni centar KUCZ-e Tuzla, zaprimio je i proslijedio prijave NUS-a, i to:

– od strane OSCZ-e Sapna, o pronalasku bombe u MZ-e Žuje Šarci, te

– od strane OSCZ-e Čelić, gdje je pronađena zolja, na lokaliteu Nahvioci.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na području općine Vitez izvršena je prijava o postojanju NUS-a, i to: ručna bomba…2 kom., i 1 protivtenkovska mina.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A“ Tim Busovača.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Dana 28.03.2017.godine, od strane građanina izvršena je prijava NUS-a, gdje se radi o kasetnoj bombi MK-1.. kom….5, na lokalitetu Jasenici, iznad Čapljine.

O navedenom obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A“ Tim Mostar.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– od strane Policijske stanice Ilijaš, da je na lokalitetu Crna Rijeka, pronađen jedan nepoznat NUS,

–  od strane Policijske stanice Ilijaš, da je na lokalitetu Lješevo, pronađen jedan tromblon.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedene NUS-ove uklonuti u toku današnjeg dana.

OSTALO

Tuzlanski kanton

Dana 27.03.2017.godine, u prostorijama KUCZ-e Tuzla, održan je sastanak Direktora KUCZ-e Tuzla, sa rukovodiocima službi civilne zaštite Grada Tuzle i ostalih općina Tuzlanskog kantona na kojem su razmatrane  Informacija o ostvarenim rezultatima deminiranja  i uništavanja NUS-a na TK-a u 2016.godini, i Plan deminiranja, po Listi prioriteta, za 2017.godinu. Na sastanku je također izvršena i podjela nabavljenih naprtnjača za gašenje požara, od čega je 45 naprtnjača podijeljeno općinama i Gradu Tuzli, a 5 je ostalo za potrebe KUCZ-e Tuzla.

Dana 28.03.2017.godine, u 16,00 sati, u prostorijama KUCZ-e Tuzla, održana je 2. redovna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzla, na kojem su između ostaloga razmatran i Izvještaj o korištenju sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2016. godini, te Plan korištenja sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, u 2017.godini.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE