Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.03.2017. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTERSI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Dana 30.03.2017. god. u 01:38 sati, područje općine pogodio je zemljotres. Epicentar je bio 6 km južno od Olova. Intenzitet zemljotresa bio je pet stepeni prema Merkalijevoj skali na dubini od 3,7 kilometara. Zemljotres se osjetio na području cijele općine i uznemirio je stanovništvo. Do sada nemamo saznanja o pričinjenim štetama niti imamo prijavu šteta.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 03:13 do 03.30 sati, u ulici Kardinala Stepinca, gdje je gorjela trava.

Općina Konjic. 29.03.2017.god. Po Zahtjevu Općinske službe cz Konjic u 12:10 sati, upućen je Zahtjev Kantonalne uprave za CZ i Vatrogastvo HNK-a, prema  Federalnoj upravi civilne zaštite za traženje pomoći helikoptera OS BiH za gašenje požara na Boračkom jezeru.

Zahtjev je odobren, pa je helikopter OS BiH poletio iz Sarajeva za Konjic u 17:35 sati.

Od 18:00 do 19:30 sati, helikopter OS BiH izvršio je 9 preleta. Djelovanje je bilo učinkovito, ali je požar i dalje aktivan, pa se angažman helikoptera OS BiH očekuje i danas 30.03.2017. godine.

Općina Čitluk. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čitluk imali su intervenciju u vremenu od 20:20 do 22:45 sati, u Čmarevcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor/Rama. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Prozor/Rama imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 12:30 do 17:00 sati, u blizini sela Ripci, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čapljina, imali su intervenciju u vremenu od 15:37 do 19:30 sati,  na Crnom brdu (Jasenica),  gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Stolac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Stolac imali su dvije intervencije na gašenju požara, i to:

 • –  od 14:05 do 15:30 sati, na lokalitetu Aladinići, gdje je gorjeo skladišnji objekat te trava i nisko rastinje. Izgorjela je drvena krovna konstrukcija, kao i 0,2 ha trave i rastinja,
 • –   od 17: 20 do 20:00 sati, požar na istom objektu. Izgorjela je drvena krovna građa i još 0,1 ha trave i rastinja.

Zapdnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer od 09:00 do 18:00 sati, pripadnici vatrogasne jedinice Posušje gasili su u tri navrata požar otvorenog prostora na lokalitetu Tribistovo. Opožareno je do 3 ha niskog rastinja i borove šume. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca s jednom cisternom i jednim vatrogasnim vozilom. Zbog učestalosti požara u kratkom vremenu na ovom lokalitetu vatrogasci sumnjaju na namjerno podmetanje vatre. Sumnje su prijavljene nadležnoj PU Posušje.

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški od 14:50 do 17:00 sati, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Orahovlje. Opožarena je suha trava, nisko rastinje i smrekova šuma, površine do 2 ha. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca s dva vatrogasna vozila. Uzrok nastalog požara je neoprezno paljenje vatre od strane mještana.

Trenutno na području ovog Kantona nema aktivnog požara otvorenog prostora.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je  četiri intervencije na gašenju požara i to:

 • –   od 11:44 do 12:40 sati, u mjestu Lohovo, gdje je gorjela trava. Požar su gasili tri  vatrogasca s jednim vozilom.
 • –      od 15:36 do 22:00 sati, u mjestu Brekovačke strane, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su gasili dvanaest vatrogasaca s pet vozila i devet radnika Šumarije.
 • –      od 20:15 do 21:245 sati, u mjestu Brkići, došlo je do zapaljenja kuće. Požar su gasili četiri vatrogasca s jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.
 • –      od 20:37 do 22:15 sati, u mjestu Lohovo, gdje je gorjela  šuma i nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

 • –      od 10:44 do 11:20 sati, u mjestu Podvran, gdje je gorjela trava. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • –      od 12:00 do 13:00 sati, u mjestu Halkići, gdje je gorjela kuća. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.
 • –      od 12:45 do 14:00 sati, u mjestu Otoka, gdje je gorjela trava. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom,
 • –      od 21:00 do 23:50 sati, u mjestu Jezersko, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom, četiri radnika Šumarije i jedan mještanin.
 • –      od 23:50 do 00:20 sati, u mjestu Križ, gdje je gorjelo  nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Bužim. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bužim imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:50 do 17:30 sati, u mjestu Brigovi, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Cazin. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Cazin imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • –       od 11:35 do 12:30 sati, u mjestu Stovrela, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom,
 • –      od 18:51 do 21:35 sati, u mjestu Džakulići, gdje je gorjeo pomoćni objekat. Požar su gasili pet vatrogasaca s jednim vozilom.
 • –      od 20:40 do 22:14 sati, u mjestu Donja Krakača, gdje je gorjela je šuma. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Ključ imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:15 do 19:15 sati, u mjestu Sokolovo, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom i pet radnika Šumarije.

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Sanski Most, imali su tri intervencije, i to:

 • –       od 15:40 do 17:30 sati, u mjestu Lušci Palanka,  gdje je gorjela  trava. Požar su  gasili dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • –      od 16:22 do 18:20 sati, u mjestu Brajića tavan, gdje je gorjelo  nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • –      od 18:15 do 19:10 sati, u mjestu Šehovci, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Pripadnici vatrogasne jedinice općine V. Kladuša, imali su dvije intervencije, i to:

 • –       od 18:20 do 21:30 sati, u mjestu Zborište, gdje je gorjela šuma. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom,
 • –       od 21:25 do 22:45 sati, u mjestu Šiljkovača, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to: gorjeo je pomoćni objekat u ul. Hendek u Tuzli, nisko rastinje u naselju Dragunja i dva puta u naselju Trakilovići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Duren, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je dvije intervencije na gašenju požara, gorjelo je nisko rastinje i šuma na površini od 3 ha, te stare gume od rudničkih kamiona za dostavu uglja u naselju Mušići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje gorjelo nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donje Hrasno, gdje je gorjelo nisko rastinje i dio šume, na površini od 20 ha. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Nezuk, gdje je došlo do požara niskog rastinja cca 6 ha, i šume cca1ha. Požar su ugasili šumari uz pomoć dva policajca i dva mještanina.

Kanton 10

Općina Livno. Iznad sela Ljubunčić i Žirović, u općini Livno, došlo je do prostornog požara na nepristupačnom terenu u kojem gori trava i hrastova šuma. Pripadnici vatrogasnog društva Livno nisu u mogućnosti gasiti požar zbog nemogućnosti pristupanja požarištu.

Općina Tomislavgrad. U općini Tomislavgrad, selo Gornji Brišnik, došlo je do požara u kojem gori trava i hrastova šuma. Požar se širi prema Roškom Polju. Pripadnici VD-a Tomislavgrad jučer su gasili požar od 16:00 do 22:00.sati. Požar je još aktivan i nastavljeno je gašenje od ranih jutarnjih sati.

Na području cijelog Kantona zbog paljena korova dolazi do više požara koji su uglavnom pod nadzorom i brzo se ugase.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica imala je šest intervencija na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, borove šume i jednog plasta sijena na lokacijama: Čajdraš, Nemila, Kopilo, Zmajevačka cesta i Mišurin Do.

Općina Olovo. Vatrogasci općine Olovo imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u naselju Moguše.

Općina Maglaj. Vatrogasci  općine Maglaj imali su dvije intervenciju na gašenju požara i to:

 • –      na lokalitetu MZ-a Misurići, gdje je gorjela šuma,
 • –      na lokalitetu Rudine, gdje je gorjela šuma, o čemu je obavještena šumarija, tako da su oni pruzeli nadležnost na gašenju.

Općina Žepče. Vatrogasci općine Žepće imali su dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja, suhe trave i šume  na lokacijama Memčići i Karaula.

Općina Zavidovići. Vatrogasci općine Zavidovići imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u naselju Dragovac.

Općina Kakanj. Vatrogasci općine Kakanj imali su dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja, suhe trave na lokacijama Slapnica i Brus.

Općina Visoko. Vatrogasci općine Visoko imali su intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave na lokacijama: Krtnica, Prhinje, kod naplatnih kućica i Gorani. Također, gasili su i požar na kući u naselju Bare – Lužnica, gdje je izgorio krov kuće i jedna prostorija. Uzrok požara je nepoznat. Povrijeđenih lica nije bilo, ali je pričinjena veća materijalna šteta.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde

 • –  Profesionalna vatrogasna jedinica dobila je dojavu o pojavi požara na  bjelogoričnoj šumi i niskom rastinju na lokalitetu Ćurovi MZ-a Osječani. Odmah po dojavi u 16:23 sati, jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca izašli su na lice mjesta,i proveli  akciju gašenja požara te isti lokalizovali u 19:31 sati. U akciji gašenja učestvovao i jedan mještanin.
 • –  Profesionalna vatrogasna jedinica dobila je dojavu o pojavi požara na  bjelogoričnoj šumi i niskom rastinju na lokaliteti Radovovići, MZ-a Berič. Odmah po dojavi u 13:03 sati, dva vatrogasca s  vatrogasnim vozilom i izašli su na lice mjesta, i proveli akciju gašenja požara te isti lokalizovali u 20:30 sati. U akciji gašenja učestvovala su i četiri radnika JP „Bosansko-podrinjske šume“. Na licu mjesta bili prisutni dva pripadnika MUP-a BPK-a Goražde.
 • –  Profesionalna vatrogasna jedinica dobila je dojavu o pojavi požara na  šiblju u ulici Ferida Dizdarevića. Odmah po dojavi u 19:11 sati, dva vatrogasca s vozilom izašli su na lice mjesta,i proveli akciju gašenja požara, te isti lokalizovali u 19:27 sati.

Srednjobosanki kanton

Općina Busovača. Vatrogasci općine Busovača  imali su intervenciju na lokalitetu Milavica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Velika Bukovica. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci općine Jajce imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Grgići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Vatrogasno društvo Novi Travnik imalo je intervenciju na lokalitetu Bučići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala šest manjih intervencija na gašenju niskog rastinja i trave.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u opadanju 69 cm u toku 24 sata.  Pumpa je  u funkciji i voda se ispumpava, a hidrotehnički objekat (tunel) nije više potopljen.

KVALITET ZRAKA – ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 29.03.2017. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i mobilna: Doboj Istok.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS  

Posavski kanton

Općina Orašje. Od strane Policijske stanice Orašje, Policijske stanice Odžak te Policijske stanice Domaljevac-Šamac primljena je službena zabilješka o pronalasku:

–      minobacačke mine ………………….60mm…….1kom

–      ručne bombe kumulativne………….RBK-M79…2kom

–      tromblonske mine …….…………………………..2kom

–      tromblonske mine …………………………………1kom

„A“ tim Orašje-FUCZ, odmah je preuzeo navedena eksplozivna sredstva.

Tuzlanski kanton

„A“ tim za uklanjanje NUS-a je obavljao poslove na uklanjanju NUS-a na području Posavskog kantona.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Iz Policijske stanice Bihać zaprimljena je službenu zabilješka o pronalasku jedne PP mine PROM, u ulici Radoslava Lopašića. Patrola policije je obilježila lokaciju pronalaska mine.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic.  U 09:40 sati, iz Službe za civilnu zaštitu Općine Konjic, stigla je prijava o postojanju NUS-a u Idbaru. Radi se o plastičnom eksplozivu, upaljačima te bombama.

Grad Mostar.

 • – od strane građanina iz Mostara, pristigla je dojava o postojanju NUS-a u ul. Mladena Balorde. Radi se o ručnoj bombi i 50 metaka.
 • – od strane PU Mostar, pristigla je dojava o postojanju NUS-a na brdu iznad Rodoča. Radi se o mini.

O navedenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A“ Tim Mostar.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Prispjela dojava o postojanju haubičkog projektila 150 mm. O navedenom odmah  su obaviješteni pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a, i to:

 • –  u naselju Kasetići, radi se o aviobombi,
 • –  na područjeu općine Hadžići, radi se o nepoznatom NUS-u.

Informacije o pranalasku ubojnih sredstava su prenesene Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

SPAŠAVANJE UNESREĆENE OSOBE

Kanton Sarajevo

Dana 29.03.2017. godine, Kantonalni operativni centara civilne zaštite dobio je dojavu od građanina da je na planini Bjelašnici, na lokalitetu Kabalova, teže povrijeđena djevojka, koja je prilikom skijanja upala u rupu na nepristupačnom terenu. Otac unesrećene koji se nalazio na licu mijesta kontaktirao je Operativni centar FUCZ, te dao kratke upute vezano za tačnu lokaciju mjesta dešavanja, te osnovne podatke o svom djetetu. Po dobijanju bitnih podataka ne čekajući obavijest i zahtjev za pomoć od strane Operativnog centra KUCZ, pripremljena je obavijest o nesreći i ista je odmah od strane  Operativnog centra FUCZ proslijeđena OKC 112 BiH, na dalju obradu. Kolege na državnom nivou odmah su poduzele mjere i radnje prema Ministarstvu odbrane BiH, u cilju dobijanja naredbe te hitnog angažovanja helikoptera na evakuaciji unesrećene. Operativni centar FUCZ bio je u stalnoj vezi sa ocem unesrećene, odmah je angažovao svoje snage, stupio u kontakt sa letačkom misijom OS BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, Hitnom medicinskom pomoći Kantona Sarajevo, GSS-om Kantona Sarajevo, CUM-om Koševo te pripadnicima Operativnog centra KUCZ, kao i KUCZ Kantona Sarajevo tako da su sve snage krenule prema mjestu nesretnog događaja.

Po prihvatanju zahtjeva za pomoć, helikopter OS BIH-a, krenuo je na mjesto nesreće,  gdje su pripadnici OS BiH odmah pristupili imobilizaciji te vertikalnom transportu unesrećene, koja je uspješno prebačena na CUM Koševo i  van životne je opasnosti.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE