Premijeri Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona Fadil Novalić i Bego Gutić posjetili Bazu operacija NATO vježbe i kamp FUCZ u Tuzli

​Premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo organizacijom ove Vježbe, te istaknuo da je ona ujedno pokazatelj NATO prisustva i njegove opredijeljenosti ka ovom prostoru i važnosti priključivanja Bosne i Hercegovine NATO-u na putu ka EU jer to znači njenu sigurnost za dugi period. “Zadovoljstvo je vidjeti da je Vježba organizirana na ovako visokom nivou, posebno ako uzmemo u obzir da se radi o, prema broju učesnika i broju scenarija, najvećoj do sada održanoj vježbi ovog tipa. Ono što naše zadovoljstvo čini još većim jeste činjenica da naše domaće snage civilne zaštite, posebno FUCZ, u okvirima ove vježbe pokazuju visok stepen spremnosti da i samostalno, ali i u koordinaciji sa drugim timovima, odgovore na najveće izazove, od spašavanja u rudnicima, intervencijama u vazduhu i pod vodom”, rekao je premijer Novalić.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je obećao da će pripadnici FUCZ, koji čine oko 12 posto učesnika cijele Vježbe, sa sedam timova sigurno imati najbrojniji odgovor na sedam različitih aktivnosti.

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić posjetili su danas Kampus Univerziteta u Tuzli gdje je smještena Baza operacije za izvođenje NATO terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina  2017” koju zajednički organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC).
Ovom prilikom obišli su kamp Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), te se u razgovoru sa direktorom Fahrudinom Solakom upoznali sa lokacijama na kojima će se danas i sutra izvoditi nekoliko scenarija terenske vježbe, kao i ulogom FUCZ u ovim aktivnostima.

Premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo organizacijom ove Vježbe, te istaknuo da je ona ujedno pokazatelj NATO prisustva i njegove opredijeljenosti prema ovom prostoru i važnosti priključivanja Bosne i Hercegovine NATO-u na putu ka EU jer to znači njenu sigurnost za dugi period.

“Zadovoljstvo je vidjeti da je Vježba organizirana na ovako visokom nivou, posebno ako uzmemo u obzir da se radi o, prema broju učesnika i broju scenarija, najvećoj do sada održanoj vježbi ovog tipa. Ono što naše zadovoljstvo čini još većim jeste činjenica da naše domaće snage civilne zaštite, posebno FUCZ, u okvirima ove vježbe pokazuju visok stepen spremnosti da i samostalno, ali i u koordinaciji sa drugim timovima, odgovore na najveće izazove, od spašavanja u rudnicima, intervencijama u vazduhu i pod vodom”, rekao je premijer Novalić.

Obzirom da je domaćin ove vježbe Tuzlanski kanton, premijer Gutić je ponovio da održavanje vježbe za nas nema cijenu. “Radi se o državnom projektu u kojem je Tuzlanski kanton podnio poseban teret, ali nam je zadovoljstvo što nam je ukazana čast i što smo odabrani da budemo domaćini jednog ovako važnog događaja”, zaključio je Gutić.

Iako su neki od timova za spašavanje bili zauzeti izvođenjem vježbi na terenu, preostali članovi i rukovodstvo FUCZ, koji čine oko 12 posto učesnika cijele Vježbe, potrudili su se da u kratkom vremenu demonstriraju dio svoje opreme i spremnosti da odgovore svim zahtjevima koji se pred njih mogu postaviti.

“Pripadnici FUCZ već su učestvovali u više vježbi, među kojima i u prošlogodišnjoj NATO vježbi u Crnoj Gori, te će ovom vježbom dodatno unaprijediti svoje vještine, jer ovo nije samo vježba, nego i obuka struktura zaštite i spašavanja kako bi u stvarnoj situaciji prirodnih i drugih nesreća mogli pružiti što adekvatniji odgovor”, rekao je direktor FUCZ Fahrudin Solak i sa potpunim uvjerenjem dodao da će FUCZ sa sedam timova sigurno na ovoj vježbi imati najbrojniji odgovor na sedam različitih aktivnosti.