Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Vučijak, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Donja Vidovska, gdje je gorio objekat auto-radione. Požar su gasili četiri vatrogasca sa dva vozila,
  • u mjestu Drenovac, gdje je gorjela drvarnica. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara porodične kuće, u naselju Hidani. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik  imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala kod firme „Đug auto“, te gašenje šumskog  požara u naselju Svojat. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

OpćinaTešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u industrijskoj zoni Bukva, gdje se zapalio  elektro-ormar u pogonu firme „Koala Pasting“. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara  u naselju Rodoč, gdje je gorjelo staro skladište, te  na Bišću Polju, gdje je gorio napušteni objekat, trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervencije na gašenju požara, u mjestu Jošanica i dalje prema Prevlju, gdje je došlo do namjerne  paljevine šume. Brzom intervencijom vatrogasaca požari su ugašeni te je spriječeno dalje širenje požara. O namjernom izazivanju šumskog požara obavješteni je   dežurni u PU Konjic .

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u opadanju  za 1 cm u toku 24 sata.  Pumpa je u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kantom

Grad Mostar. U mjestu Kočine prijavljen pronalazak NUS-a u podrumu privatne kuće, a radilo se o jednoj ručnoj bobmi, također iz mjesta Humi Lišani u njivi je pronađen nepoznat NUS.

Prijave o pronalasku NUS-a proslijeđene Timu „A“  iz Mostara i Timu za UES-a Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. „A“ tim za uklanjanje NUS-a je obavljao poslove na uklanjanju NUS-a kod „B“ tima Orašje na radilištu „Duge njive – Seljublje“ na području općine Kalesija.

„B“ tim za deminiranje iz Tuzle obavljao je poslove deminiranja na novom zadatku „Čelićka Rijeka“.

„B“ tim za deminiranje Orašje obavljao je poslove deminiranja na zadatku „Duge njive – Seljublje“ na području općine Kalesija.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE