Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Prema informaciji iz OpSlCZ-e Jablanica, stanje na požarištu planine Čvrsnice, je stabilo. Na požarištu ima dima od panjeva koji trenutno tinjaju. Vizuelnim osmatranjem, požar je u svojim ranijim okvirima i trenutno nema intenzitet širenja. Kontinuirano se prati stanje na terenu.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet  intervencija na gašenju požara, i to:

– od 06:50 do 07:35 sati, u Gnojnicama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:15 do 14:05 sati, u Zaliku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:15 do 20:45 sati, u „Baffo“ naselju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 02:35 do 03:10 sati, u Sutini, gdje je gorjelo nisko rastinje, i

– od 03:40 do 04:25 sati, na Bišća polju, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čapljina, imali su tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:00 do 07:20 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava uz cestu,

– od 17:00 do 17:40 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 17:20 do 18:05 sati, na Tresani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čitluk, imali su dvije intervnencije na gašenju požara, i to:

– od 18:25 do 19:00 sati, u Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 19:40 do 20:30 sati, u Čitluku, gdje je gorio stan.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Velika Kladuša, imali su intervenciju od 20:00 do 23:20 sati, u mjestu Hukića Brdo, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Jučer od 15:00 do 16:10 sati, vatrogasci iz Ljubuškog, gasili su požar u mjestu Prolog. Izgorjelo je oko jedan hektar smrekove šume i niskog rastinja. Drugih šteta nije bilo.

– Noćas, u vremenu od 01:37 do 02:20 sati, gorio je privatni objekat, mesnica. Uzrok požara je samozapaljenje eletro-instalacija. Brzom intervencijom pripadnika vatrogasne jedinice požar je ugašen, te nije pričinjena veća materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je tri intervencije na gašenju požara, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Banovići, imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Brezici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Lukavac, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela slama i trava u naselju Bistarac. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Ahmići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Pripadnici interventne vatrogasne jedinice Đurđevik, imali su intervencije na gašenju požara, i to:

– na divljoj deponiji otpada, i

– šumi (opožarena površina iznosila je cca 2 dunuma), u naselju Šerići.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenica, ugasili su požar gdje je gorio otpadni materijal kod firme „Konzum“, na Bulevaru.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju  požara, na lokalitetu Turbe, općina Travnik. Utvrđeno je da je gorio veći dio hale tvornice Luxor XL d.o Turbe. U akciji gašenja požara učestvovali su pripadnici DVD-e Turbe, TVJ-a Travnik, DVD-e Vitez, DVD-e Stari Vitez, te dijelatnici JKP Bašbunar –Travnik, sa cisternom vode, kao i uposlenici poduzeća. Na požarištu  su bili članovi službe za zaštitu od požara KUCZ-e Srednjobosanskog kantona. Požar je ugašen, a na licu mjesta su ostali dio pripadnika TVJ-a Travnik, radi praćenja situacije.

Oko tridesetak dijelatnika su zbrinuti od strane medicinskog osoblja Doma zdravlja Travnik. Radilo se o udisanju dima i lakšim posjekotinama i opeklinama.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je intervenciju na  lokalitetu MZ-e Bare, Busovača, gdje je u potpunosti izgorio pomoćni objekt, štala sa 800 bala sijena. Požar je ugašen.

JAK OLUJNI VJETAR

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Dana 29.06.2017. godine, oko 09,30 sati, jak olujni vjetar zahvatio je područje MZ-e Rajska i MZ-e Gornji Lukavac, i tom prilikom oštetio krovove na 50-ak stambenih i pomoćnih objekata, te 20-ak plastenika. Olujni vjetar lomio je drveće i oštetio niskonaponsku mrežu, na području MZ-e Rajska. U toku dana normalizovano je napajanje električnom energijom, na području ugroženih mjesnih zajednica. Komunalna služba izvršila je raščišćavanje polomljenih stabala. U ovom nevremenu nije bilo povrijeđenih osoba. Ekipa OpSlCZ Gradačac, obišla je ugrožno područje. Naknadno će dostaviti detaljan izvještaj o zatečenom stanju na terenu.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. “B“ Tim za deminiranje Tuzla/FUCZ, nastavio je proces deminiranja na zadatku, na području općine Banovići.

Općina Kalesija. Nastavljen je proces deminiranja na zadatku Kalesija Grad – Olanovica 1. Radove na deminiranju izvode timovi za deminiranje FUCZ-e.

Općina Živinice. Kantonalni operativni centar Tuzla, primio je od strane OpSlCZ Živinice, informaciju o pronalasku NUS-a, radi se o ručnoj bombi kom…1.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Uposlenici OpSlCZ-e Maglaj,  sa izviđačima BH MAK-a, izvršili su snimanje sumnjivih površina kao i pripreme projekata za deminiranje istih, na području MZ-e Ulišnjak (lokalitet G. Ulišnjak – kota 482).

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Prijavljen pronalazak ručne bombe, na lokalitetu Varošluk.

O navedenom je obaviješten ”A” Tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je jučer dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– od strane Policijske stanice Novi Grad, o pronalasku jednog tromblona, u naselju Bačići,

– od strane Policijske stanice Novi Grad , o pronalasku jedne ručne bombe, u ul. Adema Buće br.441.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog ekstremno visokoih temperatura, i za danas je izdao Žuto upozorenje, za veći dio BiH.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE