Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.04.2017. godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA, SNIJEŽNE PADAVINE I NANOSI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. U Mjesnoj zajednici Doborovci, kod puta prema Panđurištu, došlo je do pokretanja klizišta koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Doboj Istok. U naselju Luke, u Mjesnoj zajednici Klokotnica, zbog pomjeranja tla došlo je do gubitka stabilnosti potpornog zida, što je uzrokovalo prekid saobraćaja na lokalnoj putnoj komunikaciji.

Općina Kladanj. Zbog visokog snijega na visinskim područjima općine Kladanj (MZ Kladanj, MZ Turalići i MZ Tarevo 30 cm, te u MZ Tuholj 50 cm) otežano je odvijanje saobraćaja, posebno na lokalnim putevima, te prema povratničkim naseljima Vranovići, Olovci, Vučinići i Dopasci.

Zeničko-dobojski kanton

Saobraćaj na magistralnim i regionalnim putevima odvija se po mokrim mjestimićno snježnim kolovozima, zbog snijega većina lokalnih puteva je neprohodna ili teško prohodna. Zimske službe su na terenu i oćekuje se da će u toku dana i sutra svi putevi biti prohodni.

Opština Zavidovići. Za danas, 21.04.2017.godine u 09:00 sati, zakazana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite a u vezi vremenskih neprilika i nastale štete na poljoprivrednim usjevima.

Opština Maglaj. 21.04.2017 u 06:00 sati, došlo je do prekida u napajanju dalekovoda za sva naselja, od Čojluka uzvodno prema Mjesnim zajednicama Ulišnjak, Straište, Krsno Polje, Bakotić i Bočinja, radovi na sanaciji kvara su u toku.

Opština Vareš. Saobraćaj se na regionalnim i lokalnim putnim pravcima odvija otežano zbog  snijega koji je padao u toku noći, ali svi putni pravci su prohodni.

Opština Olovo.  Zbog visokog snjega, Šumarija Olovo je privremeno obustavila sječu i izvoz stabala.

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Uklanjanje nanosa materijala u nožici klizišta, koji se nalazi neposredno iznad stambenih objekata, izvršit će se kad se steknu povoljni vremenski uslovi.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u opadanju   za 4 cm u toku 24 sata.  Pumpa je  u funkciji i voda se ispumpava iz akumulacije, a također voda protiče kroz hidro-tehnički objekat (tunel).

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Usljed sniježnih padavina, nastale su velike štete na voćnjacima i zasadima malina.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na mreži, od raskrsnice Zalik do „Hercegovina lijek“ i hotela „Vranica“, biti će obustavljeno snabdijevanje vodom u vremenu od 10:00 do 12:00 sati.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Zbog kvara na dalekovodu, trenutno su bez napajanja el. energijom naselja Crvene Njive, Breške, G.Obodnica, Srednja Lipnica i Marijanovići.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Čelić. A“ tim za uklanjanje NUS-a Tuzla vršio je uništavanje pronađenih mina i minsko-eksplozivnih sredstava na radilištu „B“ tima, u Čeliću.

„B“ tim za deminiranje iz Tuzle, obavljao je poslove deminiranja na novom zadatku „Čelićka Rijeka“.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE