Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.07.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Požar koji je izbio u ranim jutarnjim satima u naselju Šehovina, proširio se na cijeli lokalitet Gostina brda. U požaru gori trava, visoko i nisko rastinje na nepristupačnom terenu. Jučer u popodnevnim i večernjim satima požar se širi i spušta se jednim dijelom do naselja Opine i Kočine, te se drugim dijelom širi do Fortice i Podveleža. Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu. Požar je aktivan i jutros, trenutno ne prijeti kućama.

Požar na području Pologa i Međina je ugašen. Aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača-Galac, koji je na nepristupačnom terenu.

U protekla 24 sata, vatrogasci su imali sljedeće intervencije:

 • od 07:05 do 17:40 sati, Međine, Polog, gašen požar niskog rastinja,
 • od 08:40 do 20:10 sati, put za Forticu gašen požar trave i niskog rastinja,
 • od 11:28 do 12:15 sati, u Ortiješu gašen požar niskog rastinja,
 • od 17:00 do 17:20 sati, u Bišće polju gašen je požar niskog rastinja,
 • od 18:51 do 20:45 sati, u Šehovini gašen je požar niskog rastinja,
 • od 21:51 do 00:30 sati, u Hodbini i Blizancima gašen je požar trave i niskog rastinja – ispomoć VJ Čitluk,
 • od 22:51 do 23:20 sati, u Raštanima gašen je požar niskog rastinja,
 • od 00:36 do 01:40 sati, u Opinama gašen je požar niskog rastinja.

Općina Čapljina. PVJ Čapljina imala je sedam intervencija i to:

 • od 08:35 do 08:55 sati, u Strugama gašen je požar trave uz saobraćajnicu,
 • od 10:20 do 11:35 sati, na Domanovićima gašen je požar trave i niskog rastinja,
 • od 17:43 do 18:55 sati, na Jasenici gašen je požar u kojem je gorjela šuma i nisko rastinje,
 • od 19:25 do 20:00 sati, u Gabela polju gašen je požar trave i biljnog otpada,
 • od 21:50 do 22:30 sati, na Bivolju Brdu gašen je požar trave i niskog rastinja,
 • od 22:30 do 01:20 sati, noćna smjena otišla na ispomoć u općinu Čitluk – požar Hodbina i Blizanci.
 • od 02:00 do 04:00 sati, na lokalnoj cesti prema Bivolju Brdu na dvije lokacije, gašen je požar u kojem je gorjelo smetljište.

Općina Čitluk. Dana, 15.07.2017. godine, u 20:30 sati došlo je do požara u mjestu Blizanci. Jak vjetar brzo je proširio požar na obe strane ceste prema Žitomisliću. Oko 22:30 sati, vatra ugrožava vinograde. Jedan krak požara ide prema Kručevići brdu. Na terenu je bilo 10 – 15 vatrogasaca sa 3 vozila. Direktor Uprave za CZ-u i vatrogastvo HNK-a sa ugroženog terena pozvao je u ispomoć vatrogasce susjednih općina. Oko 22:30 sati došli su vatrogasci iz Mostara i Čapljine. Oko ponoći požar je saniran u južnom dijelu gdje su ostali vatrogasci  sa naprtnjačama – kod asfaltne baze (kamenolom Božić). Cisterne povučene prema sjeveru prema mjestu Biletićima. Ubrzo je požar stavljen pod kontrolu i većim dijelom saniran i ugašen u 04:00 sati. Danas u jutarnjim satima (06:00 sati) nije vidljiv dim.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica Konjic je u periodu od 16:00 do 19:35 sati, na području mjesta Krušćica, gasila požar u kojem je gorjela šuma i trava. Uz pomoć mještana požar je brzo ugašen.

Općina Stolac. Aktivan je požar na području Gornja Duboka – Burmazi – Bjelojevići. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata. Vatrogasci sa lokalnim stanovništvom kontrolišu požarište.

Općina Neum. Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule kao i sela Hutova i dalje su aktivni. U požaru gori trava i nisko rastinje na brdovitom i nepristupačnom terenu. Vatrogasci sprečavaju širenje požara.

Općina Jablanica. Stanje na požarištu jutros je nepromjenjeno u odnosu na sinoć. I dalje gori borova šuma na nepristupačnom terenu. Jučer, u vremenu od 08:00 do 09:00 sati, na požarištu je djelovao helikopter Oružanih snaga BiH sa 7 izbačaja sa dobrim rezultatima ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara. U popodnevnim satima požar ima tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko 1 kilometar. Helikopter koji je bio najavljen za 18:00 sati zbog loših vremenskih uslova (jakog vjetra) nije poletio.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać je u periodu od 17:30 do 19:16 sati, u mjestu Kamenica – Barani gasila požar koji je zahvatio travu i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je intervenciju u periodu od 18:59 do 20:35 sati, u mjestu Vaganac, gdje je gašen požar koji je zahvatio nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 13:30 do 15:00 sati, u mjestu Podlug gašen je požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju.
 • od 15:00 do 16:00 sati, u mjestu Trnova gašen je požar koji je zahvatio dio šume.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. PVJ Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u naselju Čiriš. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. PVJ Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na zapaljenom smeću u ul. 8. marta i požar na poslovnom objektu u ul. Kulina Bana. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: jednu intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju zapaljene trave, dvije intervencije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jednu dežuru pri spaljivanju dimnjaka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to: dana, 15.07.2017. godine, u 10:35 sati, od strane Policijske stanice Novi Grad, da je u ulici Gandijeva, pronađena jedna ručna bomba. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS uklonuti u narednom periodu.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice V. Kladuša da je u mjestu Todorovo pronađen NUS (ručna bomba) koji se nalazi pored regionalnog puta. Lokacija pronalska NUS-a obilježena i osigurana od strane policije do dolaska Tima za uklanjanje i uništavanje NUS-a FUCZ.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE