Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.02.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 13:10 do 14:00 sati, u Potocima gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:05 do 17:35 sati, na Zijemlju gorjela trava i rastinje,

– od 14:25 do 15:20 sati, u Vrapčićima gorjela trava i rastinje,

– od 15:05 do 17:00 sati, u Dračevicama gorjela trava i nisko rastinje,

– od 22:55 do 23:40 sati, na Kobilovači gorjela trava i rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju  na gašenju požara u vremenu od 13:15 do 16:00 sati, u mjestu Djevor, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervnciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Gornja Tuzla.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Dana, 12.02.2017. godine, u 18:42 sati, došlo je do požara u mjestu Vitina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, a koji je ugašen u 20,00 sati. Nije bilo materijalne štete.

Kanton10.

Općina Livno. Dana 12.02.2017. god. u 14:55 sati, prijavljeno je da u selu Zastinje gori sjenik. Brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno spriječeno je širenje požara na krov zgrade, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde.  U selu Kalac, MZ Mravinjac, došlo je do požara na suhoj travi. Odmah po dojavi, u 13,47 sati, vatrogasci su izašli na lice mjesta i lokalizovali požar u 14,30 sati. Opožarena površina iznosi je oko 500 m2.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informaciju o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina, da su na adresi Halid-bega br.94 ( Ilidža), pronađene dvije ručne bombe i nekoliko metaka. NUS je uklonio isti dan Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite,

– od strane Policijske stanice Novi Grad, da je u ul. Avde Hodžića pronađena neeksplodirana tromblonska mina. Ovaj NUS će biti uklonjen tokom današnjeg dana od strane Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju iz Policijske stanice Čapljina, da je u mjestu Badenci-Trebižat  pronađena avionska bomba.

O navedenom obavješten je Sektor za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Provjerom prijave stručno lice Federalne uprave civilne zaštite  utvrdilo je da pronađeno sredstvo nije avionska bomba, već da se radi o  nevođenom raketnom zrnu kalibra 57 mm ili njegovim ostacima.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 12.02.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Lukavac i Živinice, dok je je kvalitet prekomjerno zagađenog zraka odgovarao na lokalitetu Bukinje.

OBLAST  VODOSNABDJEVANJA

Unsko-sanski kanton

I dalje je na snazi preporuka potrošačima vode koji se snadbjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Gata, Ostrovica i Toplica da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće zbog mutnoće.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE