Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.06.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Požar na planini Čvrsnici na lokalitetu Kosnih luka, koji  je tokom jučerašnjeg dana gašen uz pomoć helikoptera OS BIH nije ugašen.

U jutarnjim i popodnevnim satima na požarište su bačena 23 vedra vode, što je zaustavilo širenje požara u dubinu borove šume, ali nedovoljno da bi požar bio u potpunosti ugašen.

Jutros je izvršen obilazak terena gdje je uočena manja količina dima, pa iz Službe  civilne i protivpožarne zaštite Jablanice, a zbog nemogućnosti pristupa i gašenja požara sa zemlje,  predlažu i daljnje angažovane helikoptera OS BiH, kako bi se požarište u potpunosti  saniralo.

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:30 do 16:35 sati, u Jasenici gorjela trava,

– od 18:05 do 19:05 sati, u Miljkovićima gorjela trava i sitno rastinje,

– od 00:15 do 00:45 sati, u Raštanima gorjela trava,

– od 01:30 do 02:00 sati,  u Raštanima gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:10 do 13:45 sati, u Čeljevu gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:10 do 15:50 sati, u Strugama uz prometnicu gorjela trava.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u prostorijama otpravnika vozova na Željezničkoj stanici Kakanj.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju razvodnog ormara  sa instalacijama BH telekoma.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u MZ Kojšino. Požar lokalizovan i ugašen.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Zbog kvara, od 23:07 sati van napona je 20 kV dalekovod Bukovača.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Velika Kladuša, da je u mjestu Mala Kladuša  pronađena ručna bomba M 75. Pripadnici policije su izvršili obilježavanje mjesta pronalaska.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je informaciju o pronalasku sitne municije-1000 kom.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog ekstremno visokoih temperatura izdao je Žuto upozorenje za veći dio BiH, a za područje Posavine Narandžasti  meteoalarm.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE