Timovi za UES FUCZ na planini Dinari uništili minobacačku minu koju su prolašli planinari

Nakon dojave na teren su izašli pripadnici timova za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) FUCZ (“Bihać A” i “Livno A”) i u vrlo kratkom roku stigli na markiranu lokaciju udaljenu 12 km od asfaltnog puta na nadmorskoj visini od 1.365 metara, gdje su članovi GSS HBŽ bili osiguranje i podrška u njenom lociranju. I ovaj primjer brze reakcije timova FUCZ i dobre saradnje sa GSS-om i planinarima svakako je dobrim dijelom rezultat javnog poziva kojeg je početkom juna ove godine FUCZ uputila planinarima i planinarskim vodičima da prijave pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava.  

Na planinarskoj stazi Korita Veliki Bat na planini Dinari u općini Bosansko Grahovo, u podnožju vrha Mali Bat, planinari, od kojih su neki članovi GSS-a, jučer su pronašli i označili mjesto na kome se nalazio NUS (neeksplodirano ubojno sredstvo).

Nakon dojave na teren su izašli pripadnici timova za UES FUCZ (“Bihać A” i “Livno A”) i u vrlo kratkom roku stigli na markiranu lokaciju udaljenu 12 km od asfaltnog puta na nadmorskoj visini od 1.365 metara na kojoj se nalazila neeksplodirana MB mina laka trenutno fugasna M52 120mm.

Mina je u skladu sa standardnim operativnim procedurama uspješno uništena na licu mjesta.

I ovaj primjer brze reakcije timova FUCZ i dobre saradnje sa GSS-om i planinarima svakako je dobrim dijelom rezultat javnog poziva kojeg je početkom juna ove godine FUCZ uputila planinarima i planinarskim vodičima da prijave pronalazak neeksplodiranih ubojnih sredstava.  

U pojedinim slučajevima timovi za UES FUCZ već su uklonili nekoliko sredstava prijavljenih pored planinarskih staza na planinama Treskavici i Visočici u čiju je blizinu bilo moguće prići vozilima.

Sve ove aktivnosti bez sumnje doprinose spašavanju ljudskih života na našim bh. planinama i stavaranju sigurnijeg okruženja kako planinarima i  planinarskim vodičima tako i građanima i turistima koji sve više posjećuju bh.planine.