Završeno uzorkovanje i primopredaja deminerskog zadatka na lokalitetu Golo brdo 1 u općini Novi Grad Sarajevo

Okončanjem ovog zadatka, odnosno čišćenjem ovog područja, stvorili su se uslovi za realizaciju projekta izgradnje Memorijalnog kompleksa na platou brda Žuč kojeg vodi Općina Novi Grad Sarajevo i koji je u završnoj fazi, putne komunikacije iz pravca Vogošće i Novog Grada i obezbijeđeno sigurno korištenja livada u poljoprivredne svrhe, ogrijevnog drveta i drugih prirodnih resursa neophodnih za egzistenciju lokalnog stanovništva. Ovo nije jedini projekat Općine Novi Grad Sarajevo i FUCZ, pa će se nastaviti radovi na deminiranju i drugih kontaminiranih površina, posebno poljoprivrednih tamo gdje se vraćaju povratnici ili gdje postoji zainteresiranost lokalnog stanovništva za korištenjem.

Juče (08.11.2017. godine) je izvršeno uzorkovanje i primopredaja zadatka “Golo brdo 1”, u općini Novi Grad Sarajevo površine 16.324 m2.

Na ovom veoma zahtjevnom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (“Sarajevo  B”, dva deminerska tima iz Mostara i “Goražde B”), a pronađeno je 16 PP mina i 166  kom. NUS-a, od toga 24 kasetne bombe.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na ovom području gdje je otvoren novi deminerski zadatak “Golo brdo 2” čija sumnjiva površina iznosi 57.391,00 m². Radi se o veoma zahtjevnom zadatku a zbog konfiguracije terena ne postoji mogućnost korištenja mašina te ćese raditi samo manuelnom (ručnom) metodom.

Okončanjem ovog zadatka, odnosno čišćenjem ovog područja, stvorili su se uslovi za realizaciju projekta izgradnje Memorijalnog kompleksa na platou brda Žuč kojeg vodi Općina Novi Grad Sarajevo i koji je u završnoj fazi, putne komunikacije iz pravca Vogošće i Novog Grada i obezbijeđeno sigurno korištenja livada u poljoprivredne svrhe, ogrijevnog drveta i drugih prirodnih resursa neophodnih za egzistenciju lokalnog stanovništva.

Završetku ovih aktivnosti prethodio je potpisani sporazum između FUCZ i Općina Novi Grad Sarajevo o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja na realizaciji projekata iz oblasti deminiranja i podrške civilnoj zaštiti u nabavci opreme koja će se koristiti u operacijama deminiranja i drugim aktivnostima zaštite i spašavanja. Ovo nije jedini projekat Općine Novi Grad Sarajevo i FUCZ, pa će se nastaviti radovi na deminiranju i drugih kontaminiranih površina, posebno poljoprivrednih tamo gdje se vraćaju povratnici ili gdje postoji zainteresiranost lokalnog stanovništva za korištenjem poljoprivrednog zemljišta.