Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 06./07.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju u vremenu od 11:30 do 15:30 sati, u mjestu Gornje Hrasno, gdje je gorilo sijeno, 2 500 bala.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalana vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na hladnjači u naselju Miladije. Prilikom požara pričinjena je veća materijalna šteta, požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 06.11.2017. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC i Živinice.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu od strane MUP-a HNK, o postojanju NUS-a, radi se o ručnij bombi.

Općina Čitluk. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu od strane Općinske službe civilne zaštite Čapljina, o postojanju NUS-a, radi se o ručnoj bombi.

Prijave su proslijeđene Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Tim za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite, obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a, na području općine Čelić.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku su deminerski radovi na području općine Olovo, na kasetnu municiju u naselju Žunova-Solun. Projekat izvode OS BiH.

Prekid radova deminerskog zadatka Crni potok, u naselju Kovačići, a  nastavak radova nakon primopredaje zadatka Žunova. Projekat izvode OS BiH.

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je  informaciju o pronalasku NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u Tarčinu, na lokalitetu Japalaci, pronađena jedan nepoznat NUS.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja, za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, prognozira se između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno uz jači pljusak može pasti i do 60 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za Unsko-sanski kanton izdat Žuti nivo upozorenja, prognozira se između 15 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Za ostale dijelove zemlje na zahtjeva se posebno upozorenje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE