Deminerski timovi FUCZ izvukli tijelo nastradalog koji je poginuo nakon što je kod Čelića traktorom ušao u minsko polje

Tri deminerska tima  FUCZ, koji su uključeni u akciju “brzi odgovorˮ, odmah su izašli na teren. Prizori su bili veoma potresni, a nekoliko sati je trajalo izvlačenje tijela nastradalog Asima Kevrića koji je prethodno traktorom ušao u minsko polje zbog sječe drva.

Tridesetdevetogodišnji Asim Kevrić stradao je jučer (22. mart) u eksploziji mine na području općine Čelić u povratničkom naselju Lukavica. Prijavu o ovoj tragediji iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) dobila je jučer u 11;10 sati.

U skladu sa Standardnim operativnim procedurama FUCZ za operacije humanitarnog deminiranja i uništavanja mina i NUS-a u BiH (SOP FUCZ), timovi Tuzla B i Orašje B prekinuli su redovno deminiranje i uputili se na provođenje operacije “brzi odgovor” u Čelić. Kako je bilo potrebno osigurati provođenje istražnih radnji, u skladu sa odobrenjem kantonalnog tužioca, izvršeno je hitno deminiranje pristupnog puta i izvlačenje tijela nastradalog.

Zbog dovršetka radova na uništavanju NUS-a na deminerskom zadatku na Majevici Tim za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) Tuzla A nešto kasnije se pridružio timovima koji su angažirani na provođenju akcije “brzog odgovora”. Dakle, u ovoj akciji učestvovala su tri deminerska tima FUCZ sa ukupno 15 deminera i pet terenskih vozila.

Na ovom području u toku rata je bila linija razgraničenja. Izvlačeći drva iz šume čovjek je traktorom ušao oko 100 metara od minskog znaka pa je, skrenuvši sa puta koji je vodio kroz minsko polje, nagazio na dvije PT mine.

U pogledu postupka čišćenja deminerski timovi su izradili i propisno obilježili sigurnosnu stazu širine dva metra do mjesta nesreće, odnosno do traktora koji je zatečen prevrnut, te su ustanovili da su usljed dvije eksplozije nastala dva kratera od vjerovatno dvije protivtenkovske mine. Demineri su stvorili uslove samo za vršenje istrage i izvlačenje tijela nastradalog, te nisu vršili čišćenje prostora oko prevrnutog traktora. Tijelo nastradalog izvučeno je iz minskog polja a vođa tima Tuzla B obavijestio je prisutne na licu mjesta da se radi o minskom polju i da je zabranjen prilaz traktoru dok se ne izvrši čišćenje tog prostora.

Inicijalni izvještaj sačinjen je na licu mjesta (propisan SOP-om) i dostavljen BH MAC-u Inače, BH MAC je dužan uraditi projekat hitnog deminiranja i tražiti deminiranje reducirane površine oko traktora navedenog minskog polja.

Time ja akcija “brzi odgovor” u općini Čelić završena, a, iako nisu imali tu obavezu,   deminerski timovi FUCZ prevezli su tijelo nastradalog do džamije u Čeliću.