Timovi FUCZ u potrazi za dvojicom mladića koji su automobilom sletjeli u rijeku Vrbas kod Jajca

FUCZ u ovu potragu uključila je svu opremu i obučene pripadnike ronilačkog i timova za spašavanje na vodi i pod vodom kako bi se tijela nestalih mladića što prije pronašla.

Nesreća se dogodila 21.5.2017. godine na magistralnom putu M-16. Automobil je izvučen iz vode i u njemu se nalazilo tijelo jedne osobe, dok se za dvije osobe još uvijek traga.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) svakodnevno su u potrazi za dvojicom mladića koji su nestali nakon što su 21. maja automobilom sletjeli sa magistralnog puta M-16 u rijeku Vrbas kod Jajca. Automobil je izvučen iz vode i u njemu se nalazilo tijelo jedne osobe, dok se za dvije osobe još uvijek traga.

Ronioci, pripadnici ronilačko-pirotehničkog tima i tima za spašavanje na vodi i pod vodom FUCZ sa opremom, u ranim jutarnjim satima, 22. maja, uključili su se u potragu na lokaciji u blizini tunela Tuk u naselju Barevo kod Hidroelektrane Jajce II, gdje je automobil s mladićima sletio u rijeku Vrbas.

Zbog velike količine mulja, koji je stvarao probleme, bila je smanjena vidljivost na oko pola metra.

Nakon što je prvi tim FUCZ pretražio to područje, to je učinjeno i u drugom smjeru. Kako nestale osobe nisu pronađene, drugi dan je nastavljena detaljna potraga koja je podrazumijevala potragu vizuelno i čakljama, što je zahtijevalo puno vremena i angažiranje većeg broja ljudi. Zbog mutne vode i smanjene vidljivosti, te nemogućnosti zarona i ugrožavanja vlastite sigurnosti, pripadnici FUCZ, obučeni za spašavanje na vodi i pod vodom, u dva tima od po četiri čovjeka, potragu su nastavili sa čamcima i krenuli od mosta za Zdaljevac prema lokaciji gdje je automobil sletio s puta u rijeku Vrbas. Vršilo se sondiranje svako pola metra sa čakljama, a kako je voda u ovom dijelu duboka, potraga se odvijala otežano.

Iako su vremenski uslovi bili veoma loši zbog kiše koja je padala, mutila vodu, smanjila vidljivost i usporavala potragu ronilaca, timovi FUCZ su i treći dan nastavili potragu. Od ranih jutarnjih sati dva tima nastavili su potragu sa čamcima i krenuli ponovo pretraživati šire područje od mjesta nesreće prema brani Hidroelektrane Jajce II. Nastavljeno je sa detaljnom potragom vizuelno i sondiranjem na svako pola metra sa čakljama.

Pripadnicima ronilačkog tima FUCZ danas (26. maj) pridružili su se i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Ronilačka jedinica SIPE te pripadnici jedinice za podršku Srednjobosanskog kantona iz Travnika.

Zbog mutne vode i slabe vidljivosti, FUCZ u potragu je uključila i tim koji će lokaciju pretražiti sonarom sa kamerom kako bi se na pojedinim mjestima odredila dubina vode zbog sumnje da postoje grane na dnu koje bi mogle zaustaviti tijela nastradalih mladića.

Kako se za sljedeću sedmicu predviđaju povoljnije vremenske prilike, a time i bolja vidljivost u vodi, pripadnici ronilačkog tima FUCZ nastavit će od ponedjeljka sa intenzivnijom potragom.

FUCZ u ovu potragu uključila je svu opremu i obučene pripadnike ronilačkog i timova za spašavanje na vodi i pod vodom kako bi se tijela nestalih mladića što prije pronašla.