Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

  • Bosanski Brod ——————             511 cm (pripremno stanje), jučer 511 cm,
  • Bosanski Šamac —————–           373 cm (normalno stanje), jučer 370 cm,
  • Orašje —————————–             598 cm (normalno stanje), jučer 584 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 199,58 m.n.m..Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je nižii za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,6 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara, gdje su gorjele el. Instalacije, na privatnom stambenom objektu, u Gračanici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– u ul. Željeznička, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na Palića Barama, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u Donjoj Jablanici, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je četiri manje te jednu veću intervenciju, i to u naselju Perin Han – Vrace, iz kojih je upućen poziv od strane građana, da je primjećeno pucanje lokalnog puta, koji narušava sigurnost jedne porodične kuće. Gradske strukture izašle su na lice mjesta i vrše obilazak terena.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Rudnik, MZ-e Bila, gdje je gorjelo nisko rastinje i visoka šuma. Požar je ugašen, te su ponovno intervenisali na istom lokalitetu (Rudnik, MZ-e Bila), usljed jakog vjetra gdje je došlo do ponovnog zapaljenja i širenja požara. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin.  Profesionalna vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je intervenciju od 22:16 do 24:00 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Kanton Sarajevo

U posljednja 24 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je četiri intervencije, od čega dvije manje, i to: jednu na gašenju niskog rastinja i jednu tehničku  intervenciju, te dvije veće intervencije, i to:

– dana, 02.05.2017.godine, u 15:32 sati, na gašenju hangara u ul.Safeta Zajke bb, općina Novi Grad. U intervenciji je učestvovalo 15 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 17:53 sati, povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

– istoga dana, u 19:49 sati,  na gašenju  krova kuće (duplex) u ul. Arnaudija br.5., općina Ilidža. U intervenciji je učestvovalo 18 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 22:23 sati, povrijeđenih nije bilo, dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 02.05.2017.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice, dok se na lokalitetu Skver i Mobilna Gradačac, ne može se ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Na lokalitetu Skela – Kuprešani, pronađen je nepoznat NUS.

O navedenom su obaviješteni  ”A” tim Busovača i Tim za uklanjanje UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a, od strane Policijske stanice Stari Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS odmah uklonili.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE