Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.05.2017. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati:

  • Bosanski Brod ——————————-             511  (pripremno stanje),
  • Bosanski Šamac ——————————           370  (normalno stanje),
  • Orašje ——————————————             584  (normalno stanje).

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. PVJ Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu – garaža u ulici Kovačka. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. PVJ Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na električnim instalacijama na stambenom objektu u Špionici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. PVB Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na dimnjaku na kući u naselju Moluška rijeka i na gašenju požara koji je zahvatio sobu u stambenom objektu – kuća u ulici Zlatana Mešića. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Mostara su u periodu od 06:55 do 10:25 sati, učestvovali u izvlačenju tijela poginulog planinara iz kanjona u Divoj Grabovici.

U periodu od 10:50 do 11:25 sati, u naselju Tekija vršeno je gašenje požara trave i zapaljenog otpada.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Dana, 01.05.2017. godine, u 18:45 sati, Kantonalni operativni centar CZ primio je informaciju od PS Stolac da je u prostorijama civilne zaštite Stolac uskladišten jedan nepoznat NUS. O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OSTALO

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 01.05.2017. godine, oko 06:00 sati, u kanjonu Grabovice smrtno je stradao Đž.I. rođen 1977 godine iz Jablanice. Stradala osoba je krećući se preko strmog stjenovitog  terena pala u provaliju duboku oko 20-ak metara. Pripadnici MUP-a HNK/Ž obavili su uviđajne radnje.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE