Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.02.2017.godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj- površinski kop Vrtilište.

I dalje je zatvoren saobraćaj za područje Brnjica, Mramora i Subotinja u mjestu Donji Kakanj, zbog klizanja jalovine sa površinskog kopa Vrtlište. Za pomenuta naselja otvorena je alternativna putna komunikacija. RMU Kakanj vrši radove na odvodnji vode iz akumuliranog jezera, kako ne bi došlo do većih posljedica po stambene objekte niz rijeku Ribnica. Očekuje se dolazak pumpe, koja bi vršila ispumpavanje vode iz vještačkog jezera u korito rijeke Ribnice.

Putem Federalne uprave civilne zaštite, od strane Kantonalne uprave civilne zaštite Ze-Do kantona, zatražena je pomoć OSBiH u ljudstvu i tehnici, radi postavljanja pontonskog mosta, kako bi se moglo instalirati pumpno postrojenje, koje bi održavalo nivo akumulacije formirane usljed klizišta u glavnom vanjskom odlagalištu Ribnica.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Operativnom centru civilne zaštite općine Srebrenik prijavljeno je jedno novo klizište u naselju G. Srebrenik-Pjevići, koje ugrožava putnu komunikaciju.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:25 do 19:25 sati, na Buni, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:15 do 10:20 sati, u Prebilovcima, gdje je gorjela šuma,

– od 10:45 do 11:30 sati, u Opličićima, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:05 do 13:40 sati, u Počitelj polju, gdje je spašena drvena baraka uz rijeku Neretvu,

– od 14:50 do 15:15 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava uz magistralni  put M-17.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 14:06 do 15:00 sati, u mjestu Lokvice, gdje je gorjela trava.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju od 17:00 do 18:00 sati, u Ostrošcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na brdu Kamberovača, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožareno je oko 2000 m2. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice iz Širokog Brijega gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Privalj. Opožareno je oko 1 ha trave i niskog rastinja, a u intervenciji gašenja učestvovala su tri vatrogasca s jednom cisternom. Po riječima vatrogasaca uzrok požara je neoprezno paljenje korova od strane mještana.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde.  Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju suhe  trave i korova na šetalištu Mustafe Muratspahića, MZ-a Goražde IV. Požar su ugasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ripač od 23:26 do 00:07 sati, gdje je gorjela trava.  Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 12:45 do 16:50 sati u mjestu Krnjeuša, gdje je gorio krov na objektu za tov pilića. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa tri vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta na krovnoj konstrukciji. 

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine  Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 19:30 do 20:45 sati, u mjestu Podzvizd, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tri intervencije na gašenju požara:

– u mjestu Vražale, na stambenom objektu (kuća). U požaru smrtno je stradala starija 88-godišnja ženska osoba. Požar u ovom selu je prijavljen vatrogascima i policiji oko 18:10 sati, kada su na teren izašle i ekipe koje su ugasile požar,

– u ulicama Ravan i Ivana Cankara, suhe trave i niskog rastinja.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja u mjestu Tatarbudžak.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 22.02.2017. godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živnice, dok se na lokalitetu mobilna Kladanj nije mogao ocijeniti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je  informaciju o pronalasku ručne bombe u mjestu Podastinje.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informaciju o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Policijske stanice Stolac, da je u naselju Uzinovići pronađena ručna bomba,

– od strane Policijske uprave Široki Brijeg, da je pronađena veća količina metaka, dvije ručne bombe i jedna nagazna mina.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Sinoć, od 18:10 sati, van napona je 10 kV dalekovod Gredar zbog jakog vjetra.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za područje cijele BiH zbog očekivanih obilnih padavina u periodu 24.02.2017 od 15:00 do 25.02.2017. 06:00 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE