Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.02.2017. godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj- površinski kop Vrtilište.

I dalje je zatvoren saobraćaj za područje: Brnjica, Mramora i Subotinja u mjestu Donji Kakanj, zbog klizanja jalovine sa Površinskog kopa Vrtlište. Za pomenuta naselja otvorena je alterativna putna komunikacija. RMU-Kakanj vrši radove na odvodnji vode iz akumuliranog jezera, kako ne bi došlo do većih posljedica po stambene objekte nizvodno uz rijeku Ribnicu. Očekuje se dolazak pumpe, koja bi vršila ispumpavanje vode iz novonastale akumulacije u korito rijeke Ribnice.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:50 do 12:50 sati, u naselju  Slipčića, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 14:35 sati,  u naselju Buna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 15:30 do 16:25 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:40 do 13:20 sati, u naselju  Bodenice, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje i

– od 13:00 do 13:40 sati, u naselju Gabela polju, gdje je gorjela trava.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:30 do 12:30 sati, u naselju Potpolju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje i

– od 13:40 do 14:50 sati, u naselju Paoči, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Krečanska br.19. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, gasila je manji požar u naselju Humac. U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca s vozilom. Izgorjela je manja površina trave i niskog rastinja.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća,  imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–        od 17:04 – 18:07  sati, u naselju Izačić gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

–        Od 21:20-21:55 sati u mjestu Orljani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju u naselju Sanica, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu. Izgorjela je krovna konstrukcija i cca 500 bala sijena. Požar je ugasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u naselju Marjanovac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju  požara na kući u naselju Taukčići, gdje je požar zahvatio sprat kuće. Dvije osobe zadobile su trovanje ugljen-monoksidom. Uzrok požara nije poznat, na objektu je  pričinjena veća materijalna šteta. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na kući   u naselju Višnjevo. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena manja materijalna šteta, požar je ugašen.

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 21.02.2017 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Živnice, dok je na lokalitetu Lukavac odgovarao kvalitetu čistog zraka. Na mjernom mjestu mobilna Kladanj, nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Orašje. „A“ Tim Tuzla za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uništavanju NUS-a, na području općine Orašje u Posavskom kantonu.

Općina Gračanica. Dana 21.02.2017. godine, KOC CZ Tuzla zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a  od strane  OSCZ Gračanica,  radilo se o ručnoj bombi.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana 21.02.2017. godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u  naselju Hrenovica, općina Pale Federacije BiH, ,,A“ tim FUCZ-e, je izašao na teren i  preuzeo jednu ručnu bombu.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. KOC CZ zaprimio je prijavu od strane OSCZ Vitez o pronalsku nepoznatog NUS-a, o čemu su obavješteni vođa deminerskog tima Busovača „A“, i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Dana 21.2.2016. godine u 14:10 sati, KOC CZ dobio je informaciju od OSCZ-e Ilidža, da se u njihovim prostorijama  nalazi jedan NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS uklonio isti dan.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE