Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.11.2017.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRS

Zeničko-dobojski kanton

Dana 25.11.2017.godine, u 20:30 sati registrovan je zemljotres jačine 3.6 stepeni po Richteru, sa epicentrom 15 km sjeveroistočno od Zenice, na dubini od 2 km. Potres se osjetio u Zenici i okolnim gradovima. Nema informacija o eventualnim štetama. Zemljotres ove jačine, osim uznemirenosti građana, ne bi trebao prouzrokovati  materijalnu štetu.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju šumskog požar kod sela Ramići, koji jer zahvatio 5 dunuma borove šume i niskog rastinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je manju intervenciju na gašenju dimnjaka.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine B.Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 17:14 do 18:00 sati u mjestu Ostružnica, gdje je gorjela kuća. Intervencija vatrogasaca je bila u kratkom roku od izbijanja požara pa je pričinjena manja šteta. Na intervenciju su izašla 2 vatrogasca sa vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju plasta sijena u mjestu Mutnica.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imaja je intervenciju na gašenju požara u krugu preduzeća „Lager“, gdje je gorjelo odlagalište otpada. Na intervenciju su izašla 4 vatrogasca sa dva vozila. Požar je ugašen, nije bilo materijalne štete.

Kanton Sarajevo                                                                                

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju požara od čega jednu na gašenju zapaljenog automobila i jednu na gašenju niskog rastinja.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, zbog očekivanih većih količina padavina i jačih udara vjetra, za danas je  izdao Žuti  meteoalarm na cijelom području Bosne i Hercegovine. Očekivane količine padavina do 50 l/m2, udari vjetra do 60 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE