Pretražujući korito Drine u Goraždu pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, članovi tima za spašavanje pod vodom, pronašli topovske kugle iz osmanskog perioda

Pretražujući korito Drine u Goraždu pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke i uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, članovi tima za spašavanje pod vodom, pronašli su topovske kugle iz osmanskog perioda, koje su predate Zavičajnom muzeju u Goraždu, a jedan primjerak će biti upućen na analizu.

Pretražujući korito Drine u Goraždu uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, članovi tima za  spašavanje pod vodom, i pripadnici Specijalne ronilačke jedinice policije Republike Češke pronašli su topovske kugle iz osmanskog perioda.

“Radi se o topovskoj đuladi najvjerovatnije iz Osmanskog perioda. S obzirom na njihovu konstrukciju vjerovatno iz kasnog 17., odnosno 18. stoljeća. Riječ je o municiji koja je već s drugom polovinom 19. stoljeća bila prevaziđena i zastarjela. S obzirom na neke tehničke karakteristike pretpostavljamo da se radi o tom periodu. Tu municiju je koristila Osmanska vojska i u nekom narednom periodu ćemo raditi precizne analize ovih pronalazaka kako bismo znali o čemu se radi”, rekao je Sead Vrana, šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Tri primjerka su predata Zavičajnom muzeju u Goraždu, te su pronađena topovska đulad iz Drine postala dio redovne arheološke postavke goraždanskog muzeja.

Takođe je pronađen i jedan upaljač koji datira iz perioda Prvog svjetskog rata.

Ronioci su najprije pretražili lokaciju ispod mosta u Baćcima, a potom i mosta Alije Izetbegovića, te lokalitet korita Drine kod Moto kluba, inače mjesta koja su tokom ljetnih mjeseci najposjećenija kupališta na ovoj rijeci. Uz pomoć specijalne opreme, sonara i podvodnih metal detektora pronađena su i eksplozivna sredstva iz vremena agresije na BiH, minobacačke granate od 120 i 82 mm i jedno zrno kalibra 75 mm ispaljeno iz brdskog topa.

“Radili smo na tri lokacije gdje je obavljena pretraga, a počeli smo s gradskim mostom. Tamo smo pronašli oštru municiju. Onda smo se prebacili na pješački most u gradu i pronašli mnogo više. Na drugoj lokaciji smo pronašli i topovske đule. U Goraždu smo ostali 14 dana, a na posljednjoj lokaciji smo pronašli oštru municiju”, kaže pukovnik Petar Micek, predvodnik Specijalne ronilačke jedinice Češke policije.